Annons
Nyheter

Åkesson "liknar ung reklamdirektör"

Han liknar mer en ung reklamdirektör på uppgång än en garvad politiker. Så beskriver The New York Times ledaren för det svenska valets segrare, Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.
Nyheter • Publicerad 20 september 2010

NYT är bara ett av många världsmedier som sätter SD i fokus när de analyserar valet:

– Sverige har ju gjort sig känt som ett liberalt land vilket inte tidigare släppt in ett parti som öppet bekämpar invandring.

Annons

Statsminister Fredrik Reinfeldt har besegrat Socialdemokraterna för andra gången men på grund av högerpopulisterna har han inte lyckats få majoritet, skriver tyska tidningen Die Welt. Bara ett gemensamt misstroendevotum av Sverigedemokraterna och vänsteroppositionen kan avsätta honom.

Brittiska The Guardian skriver att Mona Sahlin är den första S-ledaren som inte blivit statsminister.

Nynazistiska rötter

Brittiska The Times konstaterar att ett parti med nynazistiska rötter har berövat statsministern riksdagsmajoriteten.

Svenskarna genomförde ett historiskt val där en borgerlig partiledare vann för andra gången, rapporterar tv-stationen CNN. Men "extremhögerpartiet Sverigedemokraterna" kan bli tungan på vågen i riksdagen.

– Alliansen sitter i förarsätet för att bilda regering, sade Socialdemokraternas Mona Sahlin till Reuters.

BBC:s reporter Damien McGuinness rapporterar att både blocken hellre samarbetar med varandra än med SD.

Dansk Folkepartis utrikesansvarige Sören Espersen firade i Stockholm att SD tar plats i riksdagen, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau. Han varnar de andra partierna för att ignorera nykomlingen:

– Då får de ett abrupt uppvaknande nästa gång när SD fördubblar sina röster, spår Espersen.

Katapultkraft

Annons

Franska Le Monde visade bilder från Sverigedemokraternas jublande valvaka: "Extremhögern gör en historisk entré".

Nyhetsbyrån AFP skriver att Jimmie Åkesson är en ungdomlig ledare som med katapultkraft slungat partiet från att vara "en obskyr rörelse med en neonazistisk historia" med få röster till "en mer polerad populistisk grupp".

Tv-kanalen al-Jazira besökte Södertälje och pratade med ledaren för ett annat högerextremt parti, Nationaldemokraternas Marc Abramsson. Även den ocensurerade versionen av SD:s burkafilm fick plats i webb-tv-inslaget.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons