Annons
Nyheter

Vårdvalet blev en stor framgång för länet

Politikers och patienters upplevelse av vårdvalsreformen är i huvudsak positiv visar tidigare undersökningar, och alla är eniga om att de stora vinnarna på Vårdval är patienterna.
Nyheter • Publicerad 14 september 2010
Vårdvalsreformen har lett till betydligt bättre tillgänglighet. Västra Götaland placerar sig i den nationella toppen, menar Hans Dahlgren.
Vårdvalsreformen har lett till betydligt bättre tillgänglighet. Västra Götaland placerar sig i den nationella toppen, menar Hans Dahlgren.Foto: 

Bättre tillgänglighet är den tydligaste effekten av reformen. Vårdföretagarna har kontaktat samtliga landsting som har infört vårdval och fått siffror över antalet nyöppnade vårdcentraler och hur många patienter som aktivt har valt att byta vårdcentral.

Totalt har 239 nya vårdcentraler startats i landet och 670 000 personer har listat sig till nya vårdcentraler.

Annons

Nu har vi även undersökt antalet nya vårdgivare per 100 000 invånare och då visar sig en delvis ny bild av hur framgångsrikt vårdvalet varit i respektive landsting.

I botten av återfinns bland annat landstinget i Uppsala i tät kamp med Norrbotten och Västerbotten. I topp återfinns Jönköping, Västra Götaland och Halland.

Vad är det då som avgör om ett landsting är framgångsrikt när det gäller att locka till sig nya privata vårdgivare? När vi frågar vårdföretagen hamnar listningsprincipernas utformning och förtroendet för att landstingens politiska ledning agerar konkurrensneutralt i topp. Det vill säga det som har störst betydelse för nyetableringar.

En betydande andel av våra medlemsföretag tror dessutom att privata vårdföretag kommer att missgynnas om den politiska ledningen är negativt inställd till privat vård. Antalet nyetableringar av privata vårdgivare påverkas även starkt beroende på storleken på den fasta/rörliga ersättningen och förstås breddenpå primärvårdsuppdraget om det handlar om landsting i glesbygd.

Ett landsting som vill öka tillgängligheten i vården och få en ökad mångfald av vårdgivare bör alltså se över sitt vårdvalssystem enligt följande punkter:

Öka möjligheterna att ta del av den passiva listan, patienter som ej valt skall erbjudas val.

Politiker bör vara tydliga i långsiktiga och stabila villkor för branschen. Gärna över blockgränserna.

Det skall löna sig bättre att söka upp nya patienter.

Primärvårdsuppdraget i glesbygd bör inte vara omfattande initialt.

Se över möjligheter att öppna upp för längre vårdkedjor inom vårdvalet.

Annons

I höst skall de flesta Vårdval upp för diskussion i respektive landstingsfullmäktige. Då bör ytterligare förbättringar införas annars riskeras den nu så positiva utvecklingen av den svenska primärvården.

Hans Dahlgren

näringspolitisk chef Vårdföretagarna

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons