Annons
Nyheter

Utrota barnfattigdomen

I Sverige lever drygt 200 000 barn i fattiga familjer.
Nyheter • Publicerad 14 september 2010

Att stanna hemma hela sommaren är det enda alternativet för allt för många barn. När läraren talar med barnen om sommarlovet och ber dem skriva den traditionella uppsatsen ”Mitt sommarlov”, blir skillnaderna väldigt tydliga.

Barnen lever i ett samhälle som präglas av den borgerliga politiken. Klyftorna har ökat och den misslyckade jobbpolitiken har inneburit att Sverige får dras med en unikt hög arbetslöshet. Medan de som har jobb har fått det ännu bättre med jobbskatteavdrag har de arbetslösa fått försämrad a-kassa och sjukskrivna har fått försämrad sjukersättning. Fler har blivit tvungna att leva på försörjningsstöd, det som tidigare kallades socialbidrag. Det betyder att allt fler barn lever i fattiga familjer.

Annons

Man kan mäta ett samhälle på hur man tar hand om sina minsta medborgare, och regeringen Reinfeldt har visat att barnperspektivet inte är viktigtför dem i praktiskt handling. Den barnfientliga politiken befästs av att Sverige inte har en samlad plan för att bekämpa barnfattigdom, vilket tillexempel vårt grannland Norge har.

Alla motioner som krävde någon form avhandlingsplan avslogs av riksdagen under 2009. Ser inte den borgerliga regeringen problemet med barnfattigdom?

Vi vill ha ökat fokus på barnens villkor. Barnen är inte skyldiga till den ekonomiska krisen eller till regeringens misslyckade jobbpolitik. Nu behövs det politik som ser till barnens bästa – en politik som investerar i barn och inte berövar dem möjligheter.

Barndomen är en viktig del av varje människas liv och att alla barn förtjänar en bra start och ett nyfiket, spännande liv. För att alla ska kunna göra det får vi inte svika de barn och ungdomar som startar med de sämsta förutsättningarna och de tuffaste villkoren. Valet om några veckor är ett vägval också för hur barnen har det. Vi vill ha minskade klyftor så att fler barn får en bättre sommar 2011 och framåt. Det vinner alla på.

Därför vill vi ha fler sommaraktiviteter som är tillgängliga för alla barn och en plan mot barnfattigdom.

Karin Engdahl

regionråd (S)

Tony Willner

ordförande Unga Örnar i Västsverige

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons