Annons
Nyheter

Svenskt Näringsliv: Skadlig skatt

De senaste mandatperioderna har ur skattepolitisk synpunkt innehållit några viktiga reformer.
Nyheter • Publicerad 5 september 2010

Några, för näringslivet, hämmande skatter har helt enkelt tagits bort. Det handlar om arvs-, gåvo-, och?förmögenhetsskatterna. Det är framför allt ägandet av företagen som underlättats i och med att dessa skatter försvunnit.

Arvs- och gåvoskatterna har underlättat generationsskiftena i företagen väsentligt. Generationsskiften innehåller en komplex problematik, men att slippa skattedelen har dock underlättat för nästa generation att ta över högst väsentligt. I en del fall var det tidigare en ekonomisk omöjlighet att genomföra ett generationsskifte.

Annons

Företaget såldes istället och i en del fall försvann ägandet utomlands eller till anonymt institutionellt ägande. Behovet av att avskaffa nämnda skatter accentuerades ytterligare av att mer än hälften av de ägarledda företagen stod inför en ägarförändring under en tioårsperiod.

Förmögenhetsskatten var knappast en skatt som drabbade de förmögna. En del av de mest förmögna var befriade från skatten ett nutida skattefrälse om man så vill.

De som drabbades var istället många, i synnerhet äldre, personer med fastigheter i attraktiva områden nära storstäder och kuster. Den förmögenheten var dessutom skapad rent fiktivt genom fastighetstaxeringen.

Förekomsten av förmögenhetsskatten gjorde också att en hel del kapital, ägt av svenskar, fanns utomlands. Genom avskaffandet av skatten blev det attraktivare att placera kapitalet i Sverige och därmed bidra till företagande, jobb och välfärd .

Rent statsfinansiellt drog förmögenhetsskatten in relativt små belopp. Hälften av beloppet lär dessutom ha kommit från just fastigheter.

Det är märkligt att frågan om att återinföra en förmögenhetsskatt åter kommit upp på den politiska agendan från den rödgröna sidan inför valet. Dessutom verkar det inte finnas något konkret förslag hur skatten ska se ut eller vad och vilka som ska beskattas.

Enligt uppgifter från Skatteverket finns tecken på att, genom blotta diskussionen om ett återinförande, så har kapitalflödet ut ur Sverige ökat medan inströmningen av kapital minskat.

Om man från politiskt håll tror att ett införande av förmögenhetsskatt ska bidra till ökade skatteinkomster så är risken snarare den motsatta.

Den här typen av skatter dämpar investeringsviljan och tillgången till kapital. Och med lärdomar från tidigare förmögenhetsskatt drabbade den mest de fiktivt förmögna. Så lär av det förgångna – lägg ner projektet!

Kenneth Krantz

Annons

Regionchef

Svenskt Näringsliv

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons