Annons
Nyheter

Svenskt Näringsliv: Rut har skapat tusentals nya jobb

Valet närmar sig och även denna gång verkar jobbfrågan komma i fokus.
Nyheter • Publicerad 16 september 2010

Det är viktigt att förutsättningarna att skapa jobb ges hög prioritet. Men att föra en jobbskapande politik handlar i grunden om att ge rätt förutsättningar för företagen. Det är nämligen i företagen som jobben skapas.

Kan då politiska beslut anting-en främja eller hindra utvecklingen av både gamla och nya företag? Kan politiska beslut leda till riktiga jobb? Eller handlar det bara om arbetsmarknadspolitiska åtgärder?

Annons

Visst kan politiken med rätt beslut ge förutsättningar för ett expanderande näringsliv och till och med nya branscher. Som några exempel genom åren kan nämnas avskaffandet av mediemonopolet.

En del av oss kommer säkert ihåg när vi bara hade en TV-kanal! Ytterligare ett exempel var en ändring i en lag om arbetsförmedling. Den ändringen banade vägen för hela bemanningsbranschen.

På senare år känner vi igen friskolereformen, vårdvalet och det så omdiskuterade Rut-avdraget. Det sistnämnda är för närvarande kanske det mest omdiskuterade och en av de frågor där det går en klar skiljelinje mellan blocken.

Den borgerliga alliansen vill bevara och bygga ut systemet medan de rödgröna vill ta bort avdraget. I Finland kunde de politiska partierna nå konsensus om skattereduktion för hushållsnära tjänster, då fördelarna var så pass tydliga.

I juni kom en rapport från tjänstebranschens egen organisation Almega. Rapporten visar på en mycket positiv utveckling för företagen i branschen – både avseende kunder och anställda.

Rapporten slår också hål på myten om att det bara är de rika som utnyttjar avdraget. Sanningen är att det är en stor bredd bland kunderna och tillströmningen är 20 000 nya kunder varje månad!

Den här utvecklingen har både företag, kunder och i slutänden staten tjänat på. Inte minst personer som stått utanför arbetsmarknaden har här äntligen hittat en öppning och fått möjligheten till ett riktigt jobb som går att försörja sig på.

Och bland de nya företag som skapats är Flitiga Liza i Halmstad ett bra exempel. Det företaget har startats och utvecklats av Åsa Malmborg och har efter bara några år åtta anställda.

Åsa har gjort en undersökning bland sina kunder och kan verkligen konstatera att Rut inte bara utnyttjas av de rika. Läs gärna mer om Åsa och hennes tankar på www.rutupproret.se.

Vad händer då om avdraget tas bort? Enligt Almegas rapport lägger tio procent av företagen ner verksamheten. Halva omsättningen försvinner. Efterfrågan minskar drastiskt men ökar troligen i den svarta sektorn. Och antalet anställda förväntas minska med 5 500 personer!

Annons

I dagarna har Socialdemokraterna sagt att de vill skapa 50 000 nya jobb. Det är behjärtansvärt att båda blocken prioriterar jobbskapandet. Men varför då, som S, börja med att ta bort 5 500 riktiga jobb i en växande bransch, som gör vardagen så mycket lättare för så många hushåll?

Kenneth Krantz

Regionchef

Svenskt Näringsliv

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons