Annons
Nyheter

Satsa på starka trafikstråk

Vi uppskattar Johnny Bröndts (M) tydlighet i BT nyligen när han säger att han vill satsa på de stråk där det är många resenärer inom kollektivtrafiken.
Nyheter • Publicerad 5 september 2010

Handelskammaren har varit tydlig med att om man vill locka över stora resenärsgrupper från näringslivet så måste man satsa på att skapa kollektivtrafik som är konkurrenskraftig gentemot bilen vad gäller restid, pålitlighet och komfort. Lyckas man med det så finns en stor potential. Det är bara att titta på Stockholm där cirka 75 procent av arbetsresorna i rusningstrafik sker med kollektivtrafiken.

Av kostnadsskäl är det bara möjligt att satsa på vissa linjer och då ska man självklart satsa på dem med många befintliga och potentiella resenärer. Det skapar nytta för många, det är billigare då biljettintäkterna täcker hela eller stora delar av kostnaden, det innebär minskad trängsel samt en större miljövinst.

Annons

Sträckan Borås–Göteborg är absolut en sådan sträcka. Att Moderaterna är tydliga med detta är bra, men vad tycker övriga par-tier? Att endast säga att man vill satsa mer och göra kollektivtrafiken bättre eller konkurrenskraftig är bra men inte tillräckligt, det kan man säga om det mesta, särskilt i slutspurten av en valrörelse. För att vara trovärdig måste man som politiker våga prioritera inom kollektivtrafiken.

Vi från handelskammaren vill att man satsar på de trafikstarka stråken även om det på kort sikt innebär sämre service på vissa andra mindre efterfrågade linjer.

Stefan Gustavsson

ansvarig public affairs

Västsvenska industri- och handelskammaren

Marcus Holhammar

tf regionchef Sjuhärad

Västsvenska industri- och handelskammaren

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons