Annons
Nyheter

S: Tenfjord-Toftby förvanskar S-politik

Cecilie Tenfjord-Toftby (M), förvanskar i BT den 5 september, socialdemokratisk äldrepolitik, man kommer osökt att tänka på "som fan läser bibeln".
Nyheter • Publicerad 9 september 2010
Foto: Lennart Magnusson

Men låt mig en gång för alla säga att vi, till skillnad mot vad hon påstår, är för verklig och betydelsefull valfrihet inom äldreomsorgen. Vi har "lagt örat mot marken", som Katarina Larsson i BT den 19/8 diskuterar på ledarplats, men inte hört ens i viskande ton något önskemål från andra än högerpolitiker om utförsäljning av vård och omsorg till privata vinstintressen.

Vår aktning för människor i behov av hjälp är större än en sådan hantering. Vi har lyssnat på Boråsarna, och därigenom kunnat kombinera en opinionsdrivande politik med hänsyn tagen till viktiga lokala frågor och önskemål.

Annons

En trygg ålderdom för alla människor är självklart i vår politik. Stöd och hjälp skall utgå från individens behov och förutsättningar. Med utrymme för den enskilde att styra när och hur insatser utförs, verklig valfrihet alltså till skillnad från Moderaternas försäljning av gamla.

Idag är det allt för många som deltar i vården av en enskild person. Brukaren måste i högre omfattning få lära känna och möta "sin" personal. Det kräver att fler anställs inom hemtjänsten och att schemaläggningen görs ihop med personalen.

Personer med förtids- eller ålderspension skall aldrig behöva avstå hjälp med det mest nödvändiga av ekonomiska skäl. Att ge stöd innan behovet är akut är ur förebyggande synpunkt en insats som kan bidra till att mer omfattande behov av insatser senareläggs. Bland annat detta är vad Socialdemokraterna menar med valfrihet, att få bestämma mer om innehållet i hemtjänsten och ha råd att efterfråga det man har behov av.

Tenfjord-Toftby är bedrövad över förhållandena inom hemtjänsten inom den privata sektorn. Det är vi också när vi exempelvis ser vad det innebär att privatiseras och tvingas till deltid - här gäller inte Fullmäktiges beslut om allas rätt till heltid d v s att kunna försörja sig på sin lön. Det som skapar oro och därmed sämre kvalitet för de äldre är utförsäljningar, avsaknaden av utveckling och trygghet i befintligt arbete. Vad den borgerliga politiken säger till kommunalt anställd personal är att ni inte utför ett tillräckligt bra arbete så nu måste ni privatiseras. Man kan konstatera att den politiska viljan eller förmågan att styra det ni under 12 år haft ansvar för är obefintlig i det moderata Borås.

Cecilie Tenfjord-Toftby, har du någon gång ställt dig frågan "Vad är valfriheten?" för de personer med funktionsnedsättning som har ett LSS-boende eller de äldre på Byttorps klint när de privatiserats? Det är deras hem som är ute på marknaden till försäljning. Omsorg i alla dess former skall vara en del av den svenska välfärden och där är offentlig verksamhet oslagbar.

Begreppet valfrihet bör inte hanteras så lättvindigt som Cecilie Tenfjord-Toftby gör. Därtill är det alldeles för viktigt.

Lena Palmén (S )

kommunalråd i opposition

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons