Annons
Nyheter

S: Sverige behöver en ny färdriktning

Cancersjuka kastas ut ur sjukförsäkringen och somliga tvingas söka socialbidrag. Samtidigt försvinner jobb i välfärden. Det är fel väg för Sverige, menar Mona Sahlin.
Nyheter • Publicerad 2 september 2010
I Borås letade i juli över 1 000 unga efter ett jobb. Ändå påstår statsminister Reinfeldt att arbetslösheten är en synvilla, skriver Mona Sahlin.
I Borås letade i juli över 1 000 unga efter ett jobb. Ändå påstår statsminister Reinfeldt att arbetslösheten är en synvilla, skriver Mona Sahlin.Foto: 

Sverige är ett bra land att leva i. Men under de senaste åren har utvecklingen gått åt fel håll. Under den borgerliga regeringstiden har antalet jobb minskat med 100 000. Ungdomsarbetslösheten i Sverige är nu bland de högs-?ta i Europa. I Borås letade i juli över 1 000 unga efter ett jobb. Ändå påstår statsminister Reinfeldt att arbetslösheten är en synvilla.

Allt fler unga möter stängda dörrar. Under regeringens första år stoppades utbyggnaden av högskolan, trots rekordstora kullar som går ut gymnasiet. På tre år skar regeringen ner komvux med 40 000 platser. Och av de 118 000 människor som befinner sig i regeringens så kallade jobbgaranti får endast en av fyra en aktiv insats som ökar chanserna att få ett jobb.Vi vill ha en annan färdriktning. Vi vill att Sverige ska vara ett möjligheternas land, där fler människor får chansen att förverkliga sina drömmar.

Annons

Under de kommande åren vill vi investera i 100 000 nya jobb-, praktik- och utbildningsplatser, varav 20 000 platser riktas mot unga. Det handlar bland annat om 44 000 fler utbildningsplatser på komvux, högskola och modern yrkesutbildning. I Borås motsvarar det 500 fler utbildningsplatser.

Bara under det senaste året har 24 000 jobb inom skola, vård och omsorg försvunnit. Samtidigt kastas cancersjuka ut ur sjukförsäkringen och de som inte klarar försörjningen hänvisas till att ansöka om socialbidrag. Det är inte värdigt. Välfärd måste gå före stora skattesänkningar.

För mig handlar politik om värderingar. Vill vi leva i ett samhälle där klyftorna växer och där en allt större del av välfärden måste betalas genom höjda avgifter eller privata försäkringar? Eller ska vi betala för välfärden gemensamt och avsätta de resurser som behövs?

Under mandatperioden har den borgerliga regeringen sänkt skatterna med närmare 100 miljarder kronor. Mest har gått till de grupper i samhället som redan har mest. Om de borgerliga får förnyat förtroende planerar de att sänka skatterna med lika mycket till. Det är gigantiska resurser som hotar att försvinna ur den gemensamt finansierade välfärden. Det ekonomiska utrymme som växer fram vill vi istället använda till mer personal i skolan, kortare köer i sjukvården och bättre kvalitet i äldreomsorgen. Vi investerar därför tolv miljarder mer än regeringen på välfärden under 2011 och 2012 . Det betyder fler händer i vården, fler lärare i skolan och mindre barngrupper i förskolan.

Med en S-ledd regering kommer Borås stad att få totalt 69 miljoner kronor mer i statsbidrag åren 2011–2012. Det går att byta färdriktning. Stora klyftor skapar inte fler jobb – de försvagar Sverige. Vi sätter jobben först. Så växer ekonomin och vi kan förbättra vården och skolan. Du väljer den 19 september.

Mona Sahlin (S)

Partiledare

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons