Annons
Nyheter

S: Nödvändiga satsningar för Borås och Sverige

Elevens rätt till kunskap har inte haft högsta prioritet i Borås.
Nyheter • Publicerad 17 september 2010

Varje elev som inte når årskursens mål är förvägrad sin rätt till kunskap. Vi tror inte att bara mer resurser är lösningen. Men vi törs se sambandet mellan satsningar och resultat. Utbildning är nyckeln till jobb och friheten att forma sitt liv. Då krävs tillgång till återkommande utbildningschanser. Höga förväntningar ökar möjligheterna att lyckas. Vår skolpolitik är tydlig: lärande, kunskap och utveckling. Vilja och lust att lära måste ständigt stimuleras utifrån skilda förutsättningar.

Socialdemokraterna har en benhård övertygelse att alla vill och kan lära. Men lika möjlighet kräver olika resurser. En äldreomsorg som utgår från individens behov och förutsättningar är en grundsten i vår politik. Valfrihet för brukarna att i större utsträckning få bestämma när och vilka insatser som skall utföras. Vi vill betona vikten av att biståndsbedömning är behovsstyrd – inte åldersstyrd. Människor blir av olika anledningar ensamma. Träffpunkter får då en allt viktigare funktion. Vår ambition är glasklar: Ingen ska behöva vara ofrivilligt ensam.

Annons

Strandskyddet och allemansrätten är hjärtefrågor. För friluftslivet och naturvärden är det av största vikt att strandskyddet respekteras vid bygglov och i detaljplaner. Då kan tillgängligheten till våra stränder bevaras och vara till glädje även för kommande generationer.

Vi vill investera i ny järnväg mellan Borås och Göteborg, byggstart senast 2014–15. En investering för framtiden och en viktig första del av Götalandsbanan. Regeringen är negativ till höghastighetsjärnväg och de lokala företrädarna duckar, obegripligt både utifrån miljö- och jobbaspekt. Sverige måste satsa på höghastighetsjärnvägar – vi har inte råd att avstå.

Nybyggandet av hyresrätter har mer än halverats sedan 2006. Man stänger dörrar istället för att öppna. Vi vill utforma ett statligt stöd som stimulerar bostadsbyggande inriktat mot hyresrätter. 500 miljoner kronor 2011, 900 miljoner kronor 2012. Alla ska ha möjlighet med bra bostad till rimlig kostnad i en trygg miljö. Vi vill utveckla allmännyttan för att bättre kunna möta boendes, bostadssökandes och samhällets krav.

Får vi majoritet skall ingen behöva vänta långt in i vuxenlivet innan man kan flytta hemifrån. Långtidsarbetslösheten för ungdomar 18–24 år är i Borås nästan 15 gånger så hög som för fyra år sedan.

Vi lovar att investera i 100 000 jobb, praktik- och utbildningsplatser. Avskaffa aktivitetsförbudet. Slopa arbetsgivaravgiften om en ung utan jobb anställs.

Satsa tolv miljarder ytterligare för att behålla och anställa personal i förskola, skola och sjukvård och ge över 40 000 fler möjlighet att utbilda sig.

För oss är investeringar i jobb, bostäder och utbildning viktigare än fortsatta orättfärdiga skattesänkningar för dem med högst inkomster.

Ulf Olsson (S)

Lena Palmén (S)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons