Annons
Nyheter

S: Max fem barn per anställd

De borgerliga har gått ut och lovat massiva skattesänkningar om de vinner valet.
Nyheter • Publicerad 17 september 2010

Min fråga är då vem som ska betala priset. Överskottet är som sagt borta, sjuka har utförsäkrats och välfärden är satt på svältdiet. Nu är jag därför rädd för att den borgerliga politiken kommer att drabba det mest värdefulla vi har – barnen.

Vi socialdemokrater väljer en annan färdriktning för Sverige. Nu får det vara nog med en politik som försämrar barnens möjligheter bara för att sänka skatterna för dem som tjänar mest. Istället vill vi förbättra uppväxtvillkoren för alla barn. Först och främst så vill vi satsa på förskolan som med sin lek och pedagogik får barnen att ta första steget idet livslånga lärandet. Med vår politik skulle det vara möjligt att få mindre barngrupper – som mest fem barn per anställd. Det ger mer utrymme för att uppmärksamma varje barn och ge det stöd det behöver. Förskolan måste också göra det enklare att kunna kombinera familjeliv med ett modernt yrkesliv. Därför vill vi förbättra tillgången till barnomsorg på obekväm arbetstid.

Annons

Barnfamiljernas ekonomi vill vi stärka genom att sänka maxtaxan i förskolan och höja försörjningsstödet för ensamstående föräldrar. Dessutom vill vi höja taket i den så kallade vab-ersättningen. Därmed kan även den i hushållet som tjänar mest, oftast mannen, vara hemma när barnen blir sjuka.

Grundskolan ska vara en trygg miljö där utbildade lärare lyfter varje elev till att uppnå kunskapsmålen. För att detta ska bli möjligt måste det bli fler lärare i våra skolor. Det duger inte att bara tala om vikten av kunskap men inte öka resurserna till skolan. Med vår politik skulle det däremot vara möjligt att öka lärartätheten till minst nio lärare per hundra elever. Det är en ordentlig ambitionshöjning jämfört med dagens nivå.

Ann-Christin Ahlberg (S)

riksdagsledamot från Borås

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons