Annons
Nyheter

S: Gärna lärlingar men också fler lärare

Den borgerliga regeringen har haft flera år på sig att minska ungdomsarbetslösheten.
Nyheter • Publicerad 15 september 2010

Istället har statsminister Reinfeldt (M) duckat och kallat ungdomsarbetslösheten för en skapad synvilla. Nu i elfte timmen kommer så utbildningsminister Björklund (FP) med ett förslag om lärlingar i gymnasieskolan (BT 5/9).

Vi socialdemokrater är också positiva till en modell med lärlingar, där eleverna varvar både teori och praktik. Vi tror det kan öka möjligheterna för fler elever att få en god utbildning och ett arbete. Till skillnad från de borgerliga så inser vi däremot att de enkla jobbens tid är förbi. Därför vill vi att även lärlingselever ska uppnå de kunskapsmål som krävs för att få läsa vidare på högskolan.

Annons

Att alla gymnasieelever ska kunna gå vidare till akademisk nivå är inte att ställa för höga krav – det är att bry sig. För även en snickare kan efter några år vilja sadla om och studera till byggnadsingenjör. Vi vet också att människor inte är sitt yrke. Vi är alla även medborgare som måste förstå det samhälle vi lever i. Därför ska lärlingsutbildningen ge kunskaper med samma mål som den reguljära gymnasieutbildningen.

För att uppnå kunskapsmålen är det viktigt att alla elever får det stöd och den hjälp de behöver. Regeringen gör istället tvärtom och sänker kunskapsmålen för eleverna. Det är fel väg att gå. Problemet med att alltför många elever faller ifrån beror snarare på att det är för fålärare i skolan. Och lärarbristen beror i sin tur på att regeringen prioriterat att sänka skatterna istället för att skjuta till mer resurser till skolan. Det är enkel matematik.

Om vi socialdemokrater får bilda regering så kommer vi att sjösätta ett lärlingssystem, men med högre ambitionsnivå. Det ska till exempel finnas en utbildad handledare på arbetsplatsen för varje lärling. Med vår modellkommer också lärlingarna att skyddas av kollektivavtalsreglerade löner och villkor. Ingen lärling ska utnyttjas som billig arbetskraft.

Trots en bra utbildning så kan det ibland vara svårt att få jobb. Därför vill vi göra det billigare för arbetsgivare att anställa arbetslösa ungdomar och förbättra möjligheterna att få en praktik- eller traineeplats.

Antingen får vi en rödgrön regering som gör det möjligt för ungdomar att få en bra utbildning och ett arbete. Eller så får vi fyra år till med en borgerlig rege-ring som sänker skatterna i takt med att de sänker kunskapskraven i gymnasieskolan.

Ann-Christin Ahlberg (S)

riksdagsledamot från Borås

Pelle Pellby (S)

kommunstyrelsens ordförande i Mark

Lena Palmén (S)

oppositionsråd i Borås

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons