Annons
Nyheter

S: Fel fokus i skolpolitiken i Borås

I en debattartikel har vi diskuterat skolan med Ulrik Nilsson och Moderaterna.
Nyheter • Publicerad 16 september 2010

Vi har ställt frågan till Ulrik Nilsson om han anser att det är acceptabelt att cirka 2 000 elever har lämnat grundskolan i Borås de senaste tolv åren utan att ha nått behörighet till gymnasieskolan. Vi har ställt frågan om det är acceptabelt att vi har klasser med över 30 elever bland våra 7-8-åringar. Vi har ställt frågan om det är acceptabelt att vi i Borås varje år sviker ett antal elevers självklara rätt till kunskap.

Tyvärr har Ulrik Nilsson och Moderaterna valt att inte med ett enda ord svara på dessa grundläggande frågor. Istället väljer han att hänvisa till ”socioekonomisk struktur”, ”befolkningssammansättning” och statistik med Borås på 190:e plats bland landets kommuner. I debattartikeln uppehöll sig Ulrik Nilssons intresse endast kring en enda fråga. Varifrån kom statistiken om Borås på plats 288 bland kommuner när det gäller resurser till skolan?

Annons

Man kan tycka att det borde finnas viktigare frågor inom skolan för Ulrik Nilsson att fundera över än att han tydligen bland sina papper inte lyckas hitta en statistisk undersökning.

Borde inte Moderaterna istället ägna tankarna åt att fundera på vilket sätt vi ser till att elever får det stöd de behöver? Borde inte den stora politiska frågan istället handla om hur Borås stad med sina ekonomiska resurser kan se till att vi får fler lärare och mindre klasser? Borde inte den viktigaste frågan handla om hur vi ser till att alla elever i Borås får behörighet till gymnasieskolan?

Men detta fokus har tyvärr inte Ulrik Nilsson. I hans värld handlar allt om statistik. För att ändå stilla detta behov, så är den uppgift han tydligen inte lyckats hitta hämtad från en undersökning av landets alla kommuner gjord av tidskriften Fokus. För att korrigera Ulrik Nilsson debattartikel så låg vi i just den undersökningen på plats 287 av 290 kommuner.

Men återigen, verkligheten handlar inte om statistiska jämförelser. Verkligheten handlar om människor av kött och blod. Verkligheten handlar om våra barn och ungdomar. Verkligheten handlar om den lilla tjejen och killen som fyllda av förväntan börjar skolan. Tjejer och killar med stora förhoppningar på skolan och med drömmar om vad livet skall föra med sig.

Vi får som politiker aldrig svika en enda av dessa ungdomar. Hela vårt politiska arbete måste handla om hur vi ser till att alla våra elever kan få det självklara stöd de har rätt till. Skall vi klara det, skall Borås klara detta, då måste vi se till att skolan får mer resurser, för att kunna anställa fler lärare och för att få mindre klasser i skolan.

Ulf Olsson (S)

Lena Palmén (S)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons