Annons
Nyheter

Pension är uppskjuten lön och ska beskattas som sådan

Valet om drygt en vecka är ett vägval.
Nyheter • Publicerad 14 september 2010
Pensionärer påstås vara gynnade då de inte betalar arbetsgivaravgift. Men pension är summan av årtionden av inbetalda arbetsgivaravgifter, skriver Thomas Östros.Foto Scanpix
Pensionärer påstås vara gynnade då de inte betalar arbetsgivaravgift. Men pension är summan av årtionden av inbetalda arbetsgivaravgifter, skriver Thomas Östros.Foto ScanpixFoto: 

Är det ökade klyftor som bygger Sverige starkt?  Vi socialdemokrater vill ta Sverige tillbaka till överskott, skapa fler jobb, investera i en starkare välfärd och minska klyftorna.

Fredrik Reinfeldt har gett ett tydligt besked. Han går till val på att behålla pensionärsskatten. Om Moderaterna får förtroende att leda nästa regering ska klyftan mellan pension och lön bestå. 

Annons

Socialdemokraterna vill välja en annan färdriktning. Vi har gett ett tydligt besked om att vi kommer – om det finns ett ekonomiskt utrymme – att avskaffa pensionärsskatten under nästa mandatperiod. Det betyder cirka 700 kronor i sänkt skatt per månad för en pensionär med en normal pension. 

Redan nästa år tar vi ett stort steg och sänker skatten för en pensionär med normal pension med cirka 500 kronor. Det ska löna sig att arbeta. Men det ska också löna sig att ha arbetat.  

Under förra mandatperioden när vi socialdemokrater ledde Sverige sänktes skatten för pensionärer och löntagare år för år, genom att grundavdraget höjdes. År 2006 – när den borgerliga regeringen tillträdde – beskattades lön och pension lika. Då straffbeskattades inte pensionärer. 

Men sedan valde den borgerliga regeringen att införa en pensionärsskatt genom att införa ett förvärvsavdrag som inte tar hänsyn till att pension är uppskjuten lön.

Pensionärerna tvingades dock att vara med och finansiera det nya förvärvsavdraget, exempelvis genom en straffskatt på bilförsäkringar. Pensionärerna hade också varit med och skapat ett stort överskott i statsfinanserna. Nu fick de fick titta på när det kom andra till del – mest till dem som har det bäst.  Regeringen har därefter valt att medvetet år för år utöka och befästa pensionärsskatten.

Resultatet av regeringens politik är att en pensionär med normal pension betalar mer i skatt än en löntagare med samma inkomst. Istället för att ge goda villkor för pensionärerna så har miljonärerna fått ta del av stora skattesänkningar.  Fredrik Reinfeldt hävdar att det ger jobb när pensionärer betalar en högre skatt. Detta är ett märkligt påstående. Varför skulle en ung arbetslös tjej eller kille få ett jobb bara för att en pensionär betalar högre skatt? 

Under de senaste dagarna har nya och allt märkligare argument för att behålla pensionärsskatten lyfts fram. Pensionärer påstås nu vara gynnade då de inte betalar arbetsgivaravgift. Men pension är summan av årtionden av inbetalda arbetsgivaravgifter. 

Nu påstår Fredrik Reinfeldt att pensionärer är så förmögna att de förtjänar att få betala en straffskatt på sin pension. Att beskriva vanliga pensionärer som förmögna är ett mycket märkligt argument för att ha en diskriminerande beskattning. Vi socialdemokrater vill att den lärare, sjuksköterska eller polis som går i pension ska känna trygghet. Det är ovärdigt ett välfärdssamhälle att behandla våra stöttepelare på detta orättfärdiga sätt. Det är en moralisk fråga, pensionärer ska inte straffbeskattas. 

Vår princip är enkel. Pension är inte bidrag. Pension är uppskjuten lön. Någon ordning får det vara. Pensionärsskatten ska bort! 

Thomas Östros (S)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons