Annons
Nyheter

Öppenheten behöver stärkas

Poseidon är bara det senaste exemplet i en rad av korruptionshärvor på västkusten.
Nyheter • Publicerad 14 september 2010

I våras hade vi byggskandalen i Mölndal, där byggföretag tog ut långt fler antal timmar än de lagt ned på arbetet. Finansiering av privata byggen med medborgarnas pengar var en del av Göteborgs fritidsförvaltnings verksamhet tills en anonym tipsare avslöjade skandalen för media. Vi får hoppas saker och ting står bättre till i Borås.

Ett sätt att motverka korruption är genom insyn. Om myndigheters handlingar såsom budgetar, protokoll och beslutsunderlag är tillgängliga för granskning av allmänheten, blir fifflandet svårare att dölja. Denna idé är en del av en anrik svensk tradition sedan 1700-talet som fortfarande är tämligen välbekant – offentlighetsprincipen.

Annons

Journalisten och författaren Anders R Olsson skriver i sin bok Att stänga det öppna samhället om hur offentlighetsprincipen under 30 års tid varit på tillbakagång i Sverige. Enligt Olsson började avvecklingen av offentlighetsprincipen med datoriseringen av myndigheternas verksamheter under tidigt 80-tal. Systemutvecklare visste inte vad offentlighetsprincipen var, och jurister förstod sig inte på den nya tekniken.

Vi ska inte glömma bort att insyn i verksamheten är ett obekvämt tillstånd att jobba i. Att de makthavare och byråkrater som får chansen att gömma undan saker gör så, är alltså inte förvånande.

Dokument lagrade i elektronisk form behandlas inte på samma sätt som sina pappersmotsvarigheter. Ett exempel är de berömda Tsunamibanden. Dessa offentliga dokument, som är lagrade i elektronisk form, är inte tillgängliga för allmänheten eftersom det är ”för arbetskrävande” att söka ut material ur dem. Observera att vore de lagrade som papper hade det varit möjligt att som medborgare få ut en kopia.

Piratpartiet värnar om offentlighetsprincipen. Vi talar ibland om att den bör uppdateras till version 2.0 – där alla medborgare kan granska myndigheter direkt på deras hemsidor.

Vår fråga till övriga partier blir därför: vad gör ni för att förstärka offentlighetsprincipen och på så sätt motverka korruption?

Olof Bjarnason

riksdagskandidat för Piratpartiet

Egil Möller

piratpartist

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons