Annons
Nyheter

MP: Offentlig upphandling – en okänd maktfaktor

Att det finns en konsumentmakt känner väl de flesta till och att man som enskild person kan visa vilka varor man föredrar och på sätt styra marknaden att ta fram sådana produkter som många vill ha.
Nyheter • Publicerad 5 september 2010

Varje enskild person har på sätt en liten makt över marknaden, men den makten blir betydligt större ju större volymer det ska upphandlas.

Västra Götaland upphandlar varor och tjänster för tio miljarder kronor per år. Det blir stora volymer. Vi i Miljöpartiet vill använda oss av den offentliga upphandlingens makt för att komma en bit på vägen att nå vår vision om ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart samhälle. Genom att ställa krav i upphandlingen vill vi att Västra Götalandsregionen ska bli en tydlig vägvisare in i framtidens samhälle. Redan idag har regionen tagit viktiga inledande steg. Med Miljöpartiet i majoritet i regionen lovar vi att hållbar upphandling kommer att finnas högt upp på den politiska dagordningen.

Annons

Vi vill att andelen ekologisk mat ska öka, att man handlar mat efter säsong och ökar andelen vegetabilier. Om man gör det stödjer man ett hållbart jordbruk som inte är oljeberoende i sin användning av konstgödning och maten är odlad utan användning av skadliga kemikalier som sprids i våra ekosystem. Genom en minskad köttkonsumtion bidrar vi också till att minska våra ekologiska fotavtryck och bidrar till en rättvisare fördelning av jordens resurser. Att öka andelen ekologiskt kött innebär också att bevara våra öppna landskap och den biologiska mångfalden.

GMO-fri mat visar solidaritet med kommande generationer. Vi ska inte använda konstgjorda arter som vi inte vet vilka effekter de kan få i framtidens ekologiska system. Vi vill att det införs djuretiska krav i den offentliga upphandlingen.

Miljöpartiet driver djurättsfrågor starkt och kräver att djur ska behandlas med respekt, ha rätt att utöva sina naturliga beteenden och slippa långa transporter.

Miljöpartiet vill också att Västa Götalandsregionen ska bli en Fair trade-region. Det innebär att vi visar solidaritet med världens folk och att det ställs krav på att varorna är producerade i en acceptabel arbetsmiljö, att arbetarna har rimliga löner och inflytande på sin arbetsplats. Många av de varor vi handlar dagligen här har framställts under sådana arbetsförhållanden som vi aldrig skulle kunna drömma om och därför behöver det ställas hårdare krav på kontroll i upphandlingen.

Hur vi väljer att konsumera har stor betydelse för hur vi formar framtidens samhälle. Det vi gör nu har effekt både på kort och på lång sikt. Rösta grönt den 19 september och var med och skapa ett hållbart samhälle.

Ulrika Frick

kandidat regionfullmäktige (MP)

Birgitta Losman

regionpolitiker (MP)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons