Annons
Nyheter

MP: Alla ska kunna börja studera

Nu har höstterminen börjat på Högskolan i Borås och flera tusen nya studenter har fattat det stora beslutet av börja studera.
Nyheter • Publicerad 7 september 2010

På Högskolan i Borås finns en stor mångfald av studenter, här trängs till exempel 19-åringen som bor i studentrum mitt i stan med den 35-åriga småbarnsmamman från Limmared. Miljöpartiet tycker det är viktigt att människor ska kunna börja studera i alla skeden av livet. Till skillnad från regeringens politik, som går ut på att enbart de som nyss slutat gymnasiet ska få börja studera.

Vi jobbar för ökad kvalitet i undervisningen genom mer schemalagd lärartid och större fokus på god pedagogik. Vi vill göra det lätt att börja studera i alla skeden i livet, vi är starka motståndare till regeringens meritpoäng. Lyckligtvis tog regeringen förnuftet till fånga och vill nu göra om systemet till nästa antagning, det välkomnar vi gröna.

Annons

Vi vill höja studiebidraget och förbättra studenters sociala skyddsnät. Det ska vara möjligt att plugga även ifall man till exempel har barn eller saknar ekonomiskt stöd från föräldrarna. Samverkan mellan högskolor och näringslivet ska stärkas. Med fler kontakter mellan studenter och arbetsliv ökar chanser att få jobb efter examen. Vi föreslår därför en försöksverksamhet med praktik för programstudenter som idag saknar praktik.

Här i Borås arbetar Miljöpartiet bland annat för fler studentbo-?städer och ett bilfritt högskoleområde. Vi tycker att det ska vara enkelt för studenterna att få ett boende här i stan, och glädjande byggs nu fler studentbostäder än tidigare.

Vi tycker det är fel att en tungt trafikerad bilväg skär rakt genom högskoleområdet, det är farligt och skapar inte ett speciellt trivsamt område. Trafiksituationen måste lösas, både på kort sikt med en nedlugnad trafikström och på lång sikt med ingen trafik alls.

Kanske började häromveckan framtida, ledande modedesigners eller en framtida chef för Kungliga Biblioteket på Högskolan i Borås. Det är en svindlande tanke. Vi vill att alla ska ha möjlighet att studera, oavsett bakgrund eller ekonomiska förutsättningar. Det kallar vi för en modern och framåtsyftande utbildningspolitik.

Johan Hellström (MP)

riksdagskandidat

Caisa Lycken (MP)

riksdags-, region- och kommunkandidat och student

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons