Annons
Nyheter

Miljöpartiet – de röda?

Det går en tydlig skiljelinje mellan de två olika rege-ringsalternativen om hur Sverige ska se ut i framtiden.
Nyheter • Publicerad 14 september 2010
Hittills har varken Miljöpartiet eller de andra vänsterpartierna levererat några nya svar på hur jobben ska bli fler, menar skribenterna.
Hittills har varken Miljöpartiet eller de andra vänsterpartierna levererat några nya svar på hur jobben ska bli fler, menar skribenterna.Foto: Scanpix

Inte minst är synen på ansvar för hur jobben ska bli fler och statsfinanserna förbli solida. Alternativet till alliansens vision om full sysselsättning är den samlade vänsteroppositionens idé om ett Sverige där färre arbetar mindre tid. 

Sanningen är att desto färre som jobbar, ju sämre blir förutsättningarna för nödvändiga investeringar i klimat och välfärden. Miljöpartiet verkar, till följd av rådande mediehausse kring Maria Wetterstrand, ha undgått sakpolitisk granskning. Tidigare har partiet tillsammans med de två andra partierna på vänsterflanken emellertid gett gemensamt besked om att vårdbiträden i Svenljunga, vaktmästare i Bollebygd, storkökspersonal i Borås och lastbilschaufförer i Tranemo kommer få rejält höjda skatter, samt att alla arbetande ungdomar under 26 år i Södra Älvsborgs län kommer att straffbeskattas genom de rödgrönas fördubblade arbetsgivaravgift. 

Annons

Hittills har varken Miljöpartiet eller de andra vänsterpartierna levererat några nya svar på hur jobben ska bli fler. Däremot har de lyckats presentera en lång löfteskatalog, utan att ange vare sig kostnader eller tillräcklig finansiering.

Dock vill vänstern snabbavveckla kärnkraften, höja bensinpriset med två kronor litern genom olika skattehöjningar, återinföra fastighetsskatten, höja arbetsgivaravgifter för unga under 26 år, avskaffa betyg i grundskolan, avskaffa militärt försvar på sikt, avskaffa livstidsstraff för mord, samt minska den generella arbetstiden till sex timmar per dag. 

I en av Sveriges största dagstidningar har Miljöpartiet jämförts med musikvärldens ”one hit wonder”, det vill säga en artist med flera låtar på repertoaren fast känd för bara en enda. Lite som Anna Books A, B, C. Vidare konstaterar Novus opinion att ”Miljöpartiet har en tunn sakpolitisk profil och att partiets goda siffror vilar på en smal bas av miljö/klimat/energi”. Det är nämligen så pass att knappt två procent anser att partiet har bäst politik vad gäller arbetslöshet, sjukvård och Sveriges ekonomi.

Det finns en tydligt bristande entusiasm inför den jobbpolitik som Miljöpartiet förespråkar. Nu har partiet dessutom övergett idén om grön skatteväxling i form av höjd skatt på utsläpp och energi i kombination med sänkt skatt på arbete för att helhjärtat anförtro sig till röda skattehöjningar. Ett tydligt exempel på detta är att Miljöpartiet föreslår 41 miljarder kronor i skattehöjningar för 2012, vilket är nästan dubbelt så mycket som Socialdemokraterna. 

Hur Miljöpartiets föreslagna politik främjar företagsamhet och utbildning samt skapar förutsättningar för nya jobb är svar som de är skyldiga väljarna innan valet den 19 september. Och när de ändå är i berättartagen vore det intressant med en redogörelse för hur elförsörjningen ska ordnas till industrin, hushållen och en växande elbilsflotta när de samtidigt vill snabbavveckla kärnkraften – allt medan man i resten av världen bygger ut – och motsäger sig ny vattenkraft, ny teknik för infångning av koldioxid och nya elkablar? Det är helt enkelt orealistiskt!

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

riksdagsledamot Södra Älvsborg

Jan R Andersson (M)

riksdagsledamot Kalmar län

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons