Annons
Nyheter

Märlig markaffär

Det lokala partiet Vägvalet har avslöjat en synnerligen märklig markaffär.
Nyheter • Publicerad 14 september 2010

Kommunstyrelsens ordförande Ulrik Nilsson (M), själv tjänsteledig från SP, har för deras räkning förhandlat om ett markbyte för en ny provbana intill Volvo i Hällered.

Kommunen ska erbjuda skogsmark i Svaneholm i utbyte mot den privatägda marken i Hällered.  Allt finns reglerat i ett så kallat intentionsavtal undertecknat av Ulrik Nilsson den 6 maj. Kommunen kommer att förlora hela 25 miljoner kronor enligt sakkunnig beräkning. Dessa pengar går rakt ner i den privata markägarens fickor!

Annons

Frågor att besvara:

Är inte kommunstyrelsens ordförande jävig om markbytet gynnar SP, och vems ärende går Ulrik Nilsson?

Vad var själva avsikten med att inte diarieföra avtalet och därmed hemlighålla innehållet i avtalet? Är det inte rimligt att alla partier inklusive oppositionen blir informerade om en sådan här storaffär?

Är det juridiskt hållbart att hävda sekretess i en markaffär med kommunen med hänvisning till offentlighetsprincipen?

Varför har inte antal skogskubikmeter beräknats på den privata marken när kommunens mark är beräknat till cirka 100 000 skogskubikmeter?

Finns den någon så kallad skogsbruksplan upprättad för den privata marken?

Varför har ingen oberoende värdering genomförts?

Varför slås det fast i avtalet punkt fyra att ”ingen mellanavgift ska erläggas” när skogen inte värderats?

Är SP villigt att ge full kompensation för förlusten på 25 miljoner i det arrendeavtal som ska upprättas?

Nilsson har jämfört skogsmarken med industrimark. Kan orörd skogsmark jämföras i pris med färdig industrimark? Avslutningsvis, självklart vill Vägvalet att provbanan ska förläggas till Borås, men vi kan aldrig tänka oss att kommunen ska gynna en enskild med 25 miljoner genom övervärdering av marken. De pengarna behövs mer än väl att betala kommunens pensionsskuld.

Annons

Björn Wahllöf

Vägvalet

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons