Annons
Nyheter

M: Skene lasarett – ett fristående sjukhus?

Det gläder mig att Folkpartiet och Centerpartiet nu också till stor del har anslutit sig till vår vision om Skene lasarett.
Nyheter • Publicerad 15 september 2010

Vi lade i september 2008 tillsammans med Kristdemokraterna fram vår vision om Skene lasarett. Perallan Orrbeck (FP) och Ann-Christine Simonsson (C) skriver i BT den 8/9 att Skene lasarett skall ha en lokal sjukhusledning med sjukhuschef som ansvarar för verksamheten.

Detta är ett stort steg i rätt riktning för att trygga Skene lasaretts framtid. Vi vill se lasarettet som ett fristående sjukhus på samma sätt som Alingsås, som framgångsrikt driver sin verksamhet. Skene lasarett behöver, liksom Alingsås, egen ekonomi och styrning. Detta innebär att lasarettet kan utveckla ett närsjukvårdskoncept för att passa de unika behoven i just Mark och Svenljunga. Det innebär också möjligheter för sjukhuset att kunna utföra uppdrag för andra vårdgivare, till exempel andra sjukhus i regionen.

Annons

Sjukhuset har varit mycket framgångsrikt i sin kirurgiska och ortopediska verksamhet med skickliga läkare och övrig kunnig personal. Denna resurs måste tas till vara och utvecklas. Skene lasarett bör verka i nära samverkan med primärvården och den kommunala vården i form av hemsjukvård, äldre- och social omsorg och rehabilitering för att kunna ge en god vård som utgår från patientens behov. Vi vill se sjukhuset som ett välfungerande närsjukhus där vi också kan utveckla nära samverkan med statliga myndigheter som Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen för att underlätta för den enskilde individen och skapa samhällsekonomiska vinster.

En satsning på småsjukhusen, ökat självbestämmande och utvecklingsmöjligheter är en nödvändighet för en stärkt närsjukvård. Huvudsyftet med en förstärkt närsjukvård är att kunna erbjuda så bred och kvalificerad sjukvård, så nära medborgarna som möjligt samtidigt som man frigör resurser inom länssjukvården. Socialdemokraterna har tillåtits att dominera alltför mycket och det har inte alltid varit till sjukvårdens fördel.

Berndt Andersson (M)

leg. läk. Bredared

kandidat till regionfullmäktige

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons