Annons
Nyheter

M: Borås häftiga renässans

Borås har gått från att vara en stad på nedgång i textilkrisens spår till att bli en stad där vi alla samarbetar för att själva kunna påverka Borås framtid, skriver företrädare för Boråsmoderaterna.
Nyheter • Publicerad 2 september 2010
Foto: Jeanette Larsson
Under majoritetens tolv år har det hänt mycket i Borås, menar de moderata skribenterna. Borås Arena har byggts, Pinocchio har kommit till staden, och en ny simarena har sett dagens ljus, även om allt inte enbart är majoritetens förtjänst.FOTO BT/arkiv
Under majoritetens tolv år har det hänt mycket i Borås, menar de moderata skribenterna. Borås Arena har byggts, Pinocchio har kommit till staden, och en ny simarena har sett dagens ljus, även om allt inte enbart är majoritetens förtjänst.FOTO BT/arkivFoto: Jeanette Larsson
Foto: 

Det händer mycket i Borås nu. En vanlig dag går ungdomar till skolan eller fritids, våra äldre får hjälp inom äldreomsorgen eller hemma, stadens gator städas, avfall hämtas till miljömässigt omhändertagande, biblioteken lånar ut böcker och bussar och tåg tar människor till och från arbete och fritidsaktiviteter.

Affärer och restauranger håller öppet, studenter studerar och inom våra logistikföretag hanteras stora mängder gods. Det forskas och produceras, konsultas och underhålls. Publiken går på arenan och hejar på Elfsborg, motionerar själva eller går på kulturevenemang.

Annons

Allt detta är Borås! För oss moderater som nu under tolv år har ansvarat för ledningen av vår stad är det en glädje att se och uppleva allt som sker. Borås har gått från att vara en stad på nedgång i textilkrisens spår till att bli en stad där vi alla samarbetar för att själva kunna påverka Borås framtid.

Det är inte vi politiker som gjort allt detta men vi har lyssnat på idéerna, och skapat förutsättningar för att genomföra dem. Åhaga, Pinocchio, Borås Arena, Ryahallen, Borås simarena, Borgstena allhall – listan över boråsarnas initiativ kan göras lång!

När det gäller våra kärnverksamheter har en av våra ledstjärnor varit att flytta beslutsmakten från oss till dig! Vi har stött fristående skolor och förskolor som vill etablera sig här, vi har infört hemtjänstval och vårdnadsbidrag, allt enligt principen att du vet bäst hur du vill ha din omsorg. Detta innebär samtidigt att kommunens egna verksamheter, genom konkurrensen blir bättre. Allt är inte färdigt, nu måste vi också se till att alla verksamheter får goda förutsättningar att utvecklas.

Sedan nästan ett halvsekel har Borås välkomnat människor som tagit steget att flytta till ett nytt liv för att bidra till vår stads utveckling. Borås behöver också i framtiden nya invånare för att växa och utvecklas, och integrationen fungerar som bäst när människor med öppna sinnen möts, får tala med varandra och arbeta tillsammans.

Integrationen måste också ske på ett annat plan. Vi vill se Borås som motorn i Sjuhäradsbygden, som i sin tur är en del av den västsvenska regionen. Vi är ett tillväxtområde och Borås skall använda sina resurser och kompetenser för att aktivt ta del i regionens utveckling.

Det kräver att också kommunikationerna fungerar så att människor och varor kan förflyttas snabbt, billigt och miljövänligt. Kapaciteten på linjen mellan Borås och Göteborg kommer i december att höjas avsevärt genom ny entreprenör och nya fordon. I ett längre perspektiv måste Götalandsbanans första del, Borås–Landvetter–Göteborg, byggas för att åstadkomma högre kapacitet och mindre miljöpåverkan. Det kräver dock att finansieringen kan lösas på ett ansvarsfullt sätt.

Den kommunala infrastrukturen kan också utvecklas. Vi vill bygga ett energikombinat för att ta vara på avfallet och samtidigt producera miljövänlig energi. Vidare måste elförsörjningen utvecklas för god eltillgång och hög driftssäkerhet och IT-nätet anpassas för öppenhet och fri konkurrens.

Dessa fokusområden tror vi är viktiga för Borås stads framtid. Välfärden i Borås kan bara utvecklas om vi kan locka människor och företag att slå sig ner här och bli en del av Borås stad och vår gemenskap.

Vi har haft ansvaret under tre mandatperioder och påverkat Borås utveckling i en positiv riktning. Tillsammans Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna vill vi moderater fortsätta det arbetet. Om du ger oss ditt förtroende den 19 september, så lovar vi att arbeta för ett ännu bättre Borås!

Ulrik Nilsson (M) Kommunalråd

Annons

Björn Bergquist (M) Kommunfullmäktigekandidat

Cecilie Tenfjord-Toftby (M) Kommunfullmäktigekandidat

Johan Medelius (M) Kommunfullmäktigekandidat

Malin Wickberg (M) Kommunfullmäktigekandidat

Annette Persson Carlson (M) Kommunfullmäktigekandidat

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons