Annons
Nyheter

LRF: Ingen vanvård av minkar

Jakop Dalunde, språkrör Grön Ungdom, skriver i BT 20/8 att vi har ”ett djurskydd som havererat fullständigt” och syftar på att några djurrättsaktivister trängde sig in på företag för att sprida bilder i sin propaganda.
Nyheter • Publicerad 2 september 2010

Samma dag presenterade Jordbruksverket en rapport som innehåller en lägesbild av minknäringen med utgångspunkt från de snabbkontroller av minkfarmer som länsstyrelserna har genomfört, samt en beskrivning av läget i den pågående översynen av hela pälsdjursnäringen.

Direkt citat ur rapporten: ”Med anledning av de förhållanden som visats upp i media har det redan inledda arbetet påskyndats, och länsstyrelserna har också efter samråd med Jordbruksverket genomfört ett stort antal oanmälda kontrollbesök den 10–13 augusti. Syftet med dessa besök har varit att få en dagsaktuell bild av djurhållningen och i vilken utsträckning missförhållanden förekommer. Ca 40 procent av minkfarmerna har besökts under dessa dagar av länsstyrelsernas kontrollpersonal. Jordbruksverkets checklistor för djurskyddskontroll har använts och resultaten har redovisats till Jordbruksverket. Vissa anmärkningar har noterats, men sammantaget redovisas välskötta djur i god kondition.

Annons

Ingen generellt dålig djuromsorg har kunnat konstateras vid de oanmälda kontroller som genomförts. Vi i LRF tror på demokratin och hur man påverkar inom den lag vi har och därmed respekterar andra människor.

Vi hoppas och tror att Miljöpartiet också gör det och därför reviderar den bild Dalunde slänger ur sig om det svenska djurskyddet, byggd på veganers motstånd mot djurhållning, till den som hela samhället i övrigt nu gjort till sin med Jordbruksverkets expertrapport.

Robert Larsson, regionchef LRF Sjuhärad

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons