Annons
Nyheter

LRF: Djuromsorgen offras på frihandelns altare

Sveriges riksdag har lagstiftat om hur djuren skall ha det på svenska gårdar.
Nyheter • Publicerad 15 september 2010

Om det finns inte så mycket att invända för de djur som förser oss med mat skall ha det bra medan de lever och avlivas på bästa möjliga vis.

Ett antal kommuner ställer nu krav på att den mat de köper in skall produceras enligt den svenska lagstiftningen. Notera att det inte krävs svensk mat utan att regelverket skall vara lika oavsett varifrån maten kommer. Nu har Rättviks kommun fått bassning av förvaltningsdomstolen för de krav de ställer på de livsmedel de köper in. En stor leverantör menar att EU:s likabehandlingspricip sätts ur spel.

Annons

Likabehandling för vem förresten? För djuren? För lantbruket? Vad skall vi nu ha en svensk djurskyddslagstiftning till? Det är rent horribelt att riksdagen inte kan tänka på mer än en lag i taget. Hade de menat allvar med att djuren skall ha det bra hade lagstiftningen sett annorlunda ut.

Hur är det med samvetet, ni folkvalda? Är det okej att på frihandelns altare offra de djur som avlivas utan bedövning? Om ni inte vet så innebär bedövning att djuren med bultpistol, el eller en gasblandning görs medvetslösa innan de tappas på blod. Är det okej att servera mjölk från kor som aldrig får vistats utomhus? Sverige är det enda land som ställer krav på kornas utevistelse sommartid. Exempellistan kan göras lång.

Det finns en hel mängd olika regler som är unika för Sverige och våra lantbruksdjur. Att de gröna näringarna innebär många arbetstillfällen, biologisk mångfald och öppet landskap är något som den lagstiftande makten inte tycks bekymra sig om. Men det kanske är bättre att bygga hus och industrier på rika ängsmarker och högavkastande spannmålsåkrar?

Är det så att den svenska djurskyddslagstiftningen är något att döva samvetet med för att det skall låta bra? Och är det därför Eskil Erlandsson inte vill ha någon ursprungsmärkning på maten?

Robert Larsson

regionchef LRF Sjuhärad

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons