Annons
Nyheter

LO offrar inga jobb

Tre moderater som kallar sig själva ett ”moderat fackligt nätverk” går i Borås Tidning den 13/9 till attack mot fackföreningsrörelsen. De frågar hur många jobb LO är berett att offra?
Nyheter • Publicerad 17 september 2010

Artikeln innehåller den gamla vanliga visan från den moderatledda regeringen och kan sammanfattas i att sänkt skatt och skattesubventionerad hemhjälp löser det mesta. Ett påstående som, om inte annat, effektivt motbevisas av den verklighet där LO-förbundens medlemmar befinner sig. 

Att moderatpolitik skapar fler jobb är ett ganska magstarkt påstående från det parti som 2006 gick till val på att skapa fler jobb men som nu administrerar en massarbetslöshet vi inte haft på årtionden.

Annons

Sedan förra valet har 70 000 fler hamnat i utanförskap, sysselsättningsgraden har sjunkit med motsvarande 100 000 personer, ungdomsarbetslösheten är högre än i de flesta andra EU-länder och 25 000 jobb har försvunnit från skola, vård och omsorg.

Alliansregeringen brukar svara med att detta beror på finanskrisen, och visst har den drabbat svensk ekonomi. Men det är inte finanskrisen som har skapat fler otrygga anställningar, dragit ner på arbetsmarknadsutbildningen och istället gett den procent som tjänar allra mest lika mycket i skattesänkningar som en fjärdedel av hela svenska folket har fått tillsammans. Det är den moderatledda regeringen.

I den regeringsplattform som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet presenterat, föreslås investeringar i välfärd, nya jobb och ett hållbart arbetsliv istället för fortsatta skattesänkningar åt dem som redan har det gott ställt.

En socialdemokratiskt ledd regering kommer att investera 100 miljarder i infrastruktur och kollektivtrafik, bygga 40 000 nya bostäder och garantera alla ungdomar praktik, jobb eller utbildning. Det är en väg som leder till fler jobb och ökad trygghet åt vanliga löntagare. 

De tydliga skillnader som finns i årets val är i grunden de samma som alltid funnits mellan vänster och höger, mellan socialdemokrati och borgerlighet. Mot en högerpolitik som alltid satt skattesänkningar före välfärd och jobb står en socialdemokratisk politik för jämlikhet och arbete åt alla. Det är därför LO alltid haft en facklig-politisk samverkan med det socialdemokratiska partiet, en samverkan som gång på gång bekräftats av medlemmarnas valda ombud på våra kongresser. Och det är därför som LO under de dagar som nu återstår innan valdagen ska göra allt för att Sverige ska få en socialdemokratiskt ledd rödgrön regering med Mona Sahlin som statsminister. 

Marie Sjöhem, ordförande LO-facken i Borås/Bollebygd

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons