Annons
Nyheter

KD: Valfrihet för äldre bör bli obligatorisk i kommunerna

De röda på landsbygden har förstått vinsten med fritt val, men inte de röda i riksdagen, menar Maria Larsson och Karl- Gustav Drotz.
Nyheter • Publicerad 14 september 2010

Kristdemokraterna och alliansen har satt igång en valfrihetsrevolution för äldre under mandatperioden.

Ja, det låter kanske förmätet, som ”värsta valfläsket”. Men det är faktiskt helt sant. Problemet är bara att alla kommuner i Sverige inte har märkt det ännu. Och att hela revolutionen riskerar att gå om intet om de rödgröna vinner valet.

Annons

I januari 2009 började lagen Lov, lagen om valfrihet, att gälla, även kallat fritt val. Fritt val kan enklast förklaras med att äldre får vara med och bestämma hur de vill bo och vilken typ av hemtjänst de vill ha och vem som ska utföra den.

Kommunerna öppnar upp för fler alternativ än bara den kommunala äldreomsorgen. Det kan vara ett kooperativ, en församling eller en privat aktör som driver äldreboenden och utför hemtjänst.

I Borås Tidnings spridningsområde ligger alla kommuner i framkant om man jämför med resten av länet. Bollebygd och Borås har redan valfrihetssystem igång. Mark, Svenljunga, Herrljunga, Tranemo och Ulricehamn har bestämt sig för att införa valfrihetssystem.

Förvånansvärt många vänsterstyrda kommuner har valt att både söka och införa fritt val. Detta trots att S, MP och V röstade nej till Lov i riksdagen. Man sade sig vara ”emot etableringsfrihet” för att den gynnar de större aktörerna. Men man talade mot bättre vetande.

Efter att Tillväxtverket nu utvärderat Lov, så har det visat sig att många nya små hemtjänstföretag har bildats, hela 80 procent av dem är fristående och ingår inte i koncerner.

Framför allt har detta gynnat kvinnor, som kunnat starta eget och stärka sin situation på arbetsmarknaden.

Lars Ohly har sedan varit ute och sagt att han vill belöna kommuner som inte satsar på alternativ och valfrihet för de äldre! Kanske inte förvånande att Vänsterpartiet med sin historia agerar på det viset, men det säger en del om vem Mona Sahlin och Maria Wetterstrand har att samarbeta med om olyckan är framme den 19 september. De äldres frihet är hotad och det på allvar!

Lov är en enormt lyckad reform, hela 175 kommuner har infört eller ska införa fritt val. Redan idag bor halva Sveriges befolkning i kommuner som har fritt val.

Vi inom Kristdemokraterna oroas dock av att en hel del kommuner ännu inte har vaknat.

Därför kommer vi, tillsammans med övriga allianspartier, att göra Lov obligatoriskt i alla kommuner under nästa mandatperiod. Äldre ska naturligtvis få välja och bestämma mer – oavsett var de bor.

Maria Larsson (KD)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons