Annons
Nyheter

Hur många jobb är LO berett att offra?

Allt fler LO-medlemmar stödjer öppet Moderaterna och den rödgröna oppositionen sladdar i opinionsmätningarna när vi nu närmar oss valdagen.
Nyheter • Publicerad 14 september 2010

Samtidigt tappar LO medlemmar i snabb takt. Det är inte så konstigt. Vem vill vara medlem i en facklig organisation som i varje stund prioriterar stödet till ett enskilt parti framför sina egna medlemmars bästa, och till och med har sin ordförande i det krympande socialdemokratiska partiets ledning?

LO stödjer Socialdemokraterna. Det betyder att man ställer upp på att Rut-avdraget ska avskaffas, trots att många företag inom branschen för hushållsnära tjänster redan upprättat varsellistor för säkerhets skull eftersom man vill vara förberedda och kunna säga upp personal snabbt om de rödgröna vinner valet. Och trots att branschen uppger att minst 18 000 nya jobb har skapats!

Annons

LO:s ledning tycker tydligen också att deras egna medlemmar ska betala högre skatt på sin lön, att arbetsgivareavgifterna för ungdomar ska fördubblas och att även Rot-avdragen bör avskaffas. Man stödjer genom sitt stöd till Socialdemokraterna också att kärnkraften ska avvecklas och energiskatterna höjas, vilket slår hårt mot den elintensiva basindustrin.

Jobben inom transportnäringen och handeln äventyras genom förslaget till höga kilometerskatter, vilket också höjer priserna på mat och andra varor för LO:s övriga medlemmar. Höjd bensinskatt gör det dyrare att ta sig till jobbet och dyrare att bo på landsbygden. Samtidigt drar Socialdemokraterna in två miljarder från Arbetsförmedlingen, vilket försämrar stödet till de arbetslösa. Hur kan LO acceptera detta?

Alliansen vill reformera gymnasieskolan och erbjuda yrkesutbildningar och lärlingsutbildningar utan krav att eleverna måste läsa in högskolebehörighet. Detta för att fler ska slutföra gymnasiet och för att företagen ska hitta kompetent yrkeskunnig arbetskraft. Socialdemokraterna avvisar detta. Hur kan LO ställa sig bakom en politik som så tydligt ser ned på hantverks- och industriyrken och bara värderar högskoleutbildningar?

Alliansen har sänkt skatten för en genomsnittlig metallarbetare med runt 20 000 kronor per år. LO har hela tiden motarbetat dessa skattesänkningar för sina egna medlemmar. Varför missunnar man sina egna medlemmar att få behålla mer av de pengar man arbetar ihop?

LO:s medlemmar drabbas hårdare än kanske någon annan grupp av de rödgrönas politik genom ökad arbetslöshet, högre skatter och högre priser. På punkt efter punkt slår den rödgröna politiken mot jobben. Hur många jobb är egentligen LO-ledningen villig att offra för att till varje prishjälpa Mona Sahlin till makten?

Jan Ericson (M)

Riksdagsledamot, Ubbhult, ansvarig för Moderaternas fackliga nätverk

Richard Hallifax (M)

Moderat, Ulricehamn, metallare och riksdagskandidat

Peter Friberg (M)

Moderat, Tidaholm, metallare och riksdagskandidat

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons