Annons
Nyheter

Grön politik för landsbygden

Svensk landsbygd står inför stora utmaningar.
Nyheter • Publicerad 14 september 2010

Vikande befolkningsunderlag, färre arbetstillfällen, sämre kommunikationer och ett starkt beroende av fossila bränslen. Politiken måste se landsbygdens potential och föra en ansvarsfull politik för att Sverige ska kunna ha en levande landsbygd. Miljöpartiet går till val på ett flertal förslag för landsbygden.

Vi vill satsa på bättre mat i vård-skola-omsorg, med mer ekologisk och närodlad mat. Den mat som serveras på skolor, äldreboenden och sjukhus här i Sjuhäradsbygden ska också produceras lokalt så långt det är möjligt.

Annons

Vi vill satsa på det finmaskiga vägnätet, kraftfullt bygga ut kollektivtrafiken och satsa på biogas. Vettiga vägförbindelser behövs på landsbygden, istället för en enligt Vägverket onödig utbyggnad av E20 vill vi satsa på de små vägarna. Den kollektivtrafik som finns på landsbygden måste utvecklas och bör även utökas med exempelvis anropsstyrd trafik. Vi gröna har de senaste åren slagit vakt om att till exempel Berghem och Borgstena ska få behålla sina tågstopp.

Miljöpartiet har en målsättning om en biogasmack i varje kommun och för att det ska kunna bli verklighet måste en storskalig biogasproduktion komma igång. Många av landets bönder ligger i startgroparna för att komma igång med produktion av biogas, en ökad efterfrågan av biogas skulle utan tvekan leda till fler arbetstillfällen. Vi vill göra biogasen mer konkurrenskraftig genom en ökad koldioxidskatt. Det är helt avgörande för landsbygden att komma bort från beroendet av de fossila bränslena, vad händer annars när oljan börjar sina och priserna på allt oljebaserat skjuter i höjden?

Vi vill göra det enklare för människor att producera sin egen el. Vi vill att den som har egna solpaneler på taket eller en egen vindsnurra på gården ska få sälja överskottet in det allmänna elnätet. Med vårt förslag får landet en mängd nya småskaliga gröna elproducenter och beroendet av såväl kärnkraft som de stora kraftbolagen minskar.

Vi är stolta över den svenska naturen och den svenska allemansrätten. Därför vänder vi oss emot uppluckringar i strandskyddet, vilket endast gynnar ett fåtal.

Många av framtidens jobb kommer finnas i småföretagen och dessa finns ofta på landsbygden. Vi gröna vill underlätta för småföretag genom sänkta arbetsgivaravgifter, särskilt för de enmansföretag som gör sin första anställning. Vi vill även sänka momsen inom tjänstesektorn, vilket kommer gynna exempelvis restauranger, frisörsalonger och verkstäder. Vi vill stimulera en hållbar konsumtion av tjänster istället för nya prylar.

Regeringen har under mandatperioden fört en skattepolitik som konsekvent gynnat de rika förortskommunerna norr om Stockholm och missgynnat landsbygds- och glesbygdskommuner. Vad är ett höjt bensinpris motsvarande cirka 49 kronor mer i månaden gentemot flera hundra kronors skillnad i skattepolitiken mellan Alliansen och de Rödgröna?

Johan Hellström (MP)

riksdagskandidat Sjuhäradsbygden

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons