Annons
Nyheter

Generösare Rut-avdrag för personer över 80 år

Bara för att du blir äldre ska du inte förlora rätten att få leva ett fullvärdigt liv.
Nyheter • Publicerad 14 september 2010

Varför ska rätten försvinna bara för att du inte klarar av vissa livsnödvändiga uppgifter? Eller varför ska de som fortfarande är friska och vitala när pensionsåldern inträder inte få jobba längre.  Vi är alla individer även när vi blir äldre och ska inte behandlas som ett kollektiv. 

Folkpartiet vill att de äldre ska ha möjlighet att i större utsträckning än idag kunna välja hur man vill bo och vem som ska hjälpa till när man inte klarar allt längre själv.

Annons

I Borås och på många andra håll, dock inte alla, har de äldre redan rätt att välja vem som ska sköta hemtjänsten. Det måste vara den enskildes rättighet att själv få välja vem som ska hjälpa till med de mest intima behoven.

Valfriheten måste också gälla boendet. Även om många väljer att bo hemma så länge som möjligt så behövs det fler alternativ. Folkpartiet vill fortsätta ge statliga investeringsstöd till trygghetsboenden och andra former av boende för äldre. I Borås har vi på initiativ av Folkpartiet infört det som kallas Bokvämt, vilket innebär anpassade lägenheter i vanliga bostadshus.

Folkpartiet vill ge äldre ytterligare valfrihet i det dagliga livet. Vi vill införa en nationell äldreomsorgsgaranti som tydligt visar vad den äldre har rätt att förvänta sig. Bland annat ska den äldre ha rätt att komma ut varje dag liksom att ha större möjlighet att välja mellan olika maträtter.

Aktiviteter ska också anpassas till den enskilde äldres egna intressen. Dessa garantier ska gälla antingen man har hemtjänst eller bor på ett äldreboende. När någon i ett par flyttar in på ett äldreboende ska också maken eller makan få rätt att flytta med. Även här ligger Borås i framkant och har infört parboendegaranti. Folkpartiet vill att det ska gälla i hela landet. 

För att möjliggöra dessa äldreomsorgsgarantier vill Folkpartiet satsa en miljard kronor på riksnivå. 

All hjälp som en äldre kan behöva i hemmet utförs dock inte av hemtjänsten. Vi vill därför utöka Rut-avdraget för personer över 80 år. För dessa ska skattereduktionen vara 75 procent i stället för det vanliga 50 procent.  

De flesta behöver hjälp allt senare i livet. Många är friska och har mer att ge i arbetslivet, även sedan de nått pensionsåldern.  De äldre måste ses som en viktig resurs med sina erfarenheter och kompetens.

De som vill, måste få en möjlighet att jobba kvar. Den nuvarande regeringen har genomfört flera åtgärder för att underlätta för arbetsgivare att anställa äldre. Det är inte tillåtet att diskriminera någon på grund av ålder. Dessutom är det billigare att anställa en person som har fyllt 65 år. 

Även som äldre måste du kunna välja hur du vill leva ditt liv. Det är dags att sluta betrakta äldre som ett kollektiv där alla har samma behov. Det är viktigt att du får leva ditt liv – hela livet.  

Anne-Marie Ekström (FP)

Annons

riksdagskandidat

Morgan Hjalmarsson (FP)

kommunalråd

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons