Annons
Nyheter

FP: Lärlingsplatser minskar arbetslösheten

Nedvärderingen av yrkeskunskaper blev förödande för många ungdomar. På bara tio år tredubblades avhoppen från gymnasiet, skriver Jan Björklund och Anna Svalander.
Nyheter • Publicerad 5 september 2010
30 000 ungdomar ska få chansen att påbörja en lärlingsutbildning 2011?2014, om det finns företag och skolor som kan erbjuda lärlingsplatser av hög kvalitet, skriver Jan Björklund och Anna Svalander.
30 000 ungdomar ska få chansen att påbörja en lärlingsutbildning 2011?2014, om det finns företag och skolor som kan erbjuda lärlingsplatser av hög kvalitet, skriver Jan Björklund och Anna Svalander.Foto: SCANPIX

Ungdomsarbetslösheten är en av Sveriges största utmaningar. För att möta den vill vi göra en historiskt stor satsning på lärlingsplatser i gymnasiet. Dessutom ska en särskild lärlingsprovanställning införas för ungdomar under 23 år. Men de rödgröna hotar nu dessa satsningar. Om de får makten blir det inga lärlingsutbildningar.

Sverige har länge haft hög ungdomsarbetslöshet. En förklaring är gymnasiereformen från 1990-talets början. Då förlängdes yrkesutbildningarna – tiden för yrkeskunskaper minskade och mängden allmänteori ökade. Grundtanken var att alla elever skulle nå teoretisk högskolebehörighet.

Annons

Men nedvärderingen av yrkeskunskaper blev förödande för många ungdomar. På bara tio år tredubblades avhoppen från gymnasiet. I dag har drygt var tredje svensk 20-åring inte klarat en gymnasieutbildning med godkända betyg. 

Därför lägger vi om utbildningspolitiken. Nästa höst öppnar den nya gymnasieskolan där yrkeskunskaper värderas lika högt som kunskaper i teoretiska ämnen. Det ska också finnas lärlingsutbildningar.

Som lärling får eleverna lära sig sina yrkeskunskaper ute i verkligheten. Några dagar i veckan får de handledning av en erfaren yrkesperson på en arbetsplats. Övriga dagar är de på sin skola för att läsa de mer teoretiska delarna av utbildningen.

Redan 2008 påbörjade regeringen ett försök med lärlingsutbildningar. Det har varit mycket populärt. Varje år finns fler ansökningar än lärlingsplatser att fördela och arbetsgivarna har varit mycket positiva.

Vi vill därför gå vidare med en storsatsning på lärlingar i gymnasieskolan. 30 000 ungdomar ska få chansen att påbörja en lärlingsutbildning 2011–2014, om det finns företag och skolor som kan erbjuda lärlingsplatser av hög kvalitet. Av dessa platser beräknar vi att drygt 5 041 hamnar i Västra Götaland. Vår ambition är att var femte yrkeselev inom några år ska gå ett lärlingsprogram.

Ungdomar under 23 ska dessutom kunna delta i en lärlingsprovanställning under 18 månader, inom dagens regelverk för provanställningar. Villkoren ska regleras genom kollektivavtal. Det är arbetsgivarens ansvarar att lärlingen får en bra utbildning under sin provanställning.

Men den rödgröna oppositionen hotar nu svensk lärlingsutbildning. I deras valmanifest finns inga satsningar på lärlingsplatser. I stället vill de återinföra kravet att alla ungdomar ska läsa mer teori – den skolpolitik som under så många år har lett till så många avhopp. För oss är det obegripligt att Sveriges socialdemokratiska arbetareparti hyser ett förakt för yrkeskunskaper.

Genom regeringens förslag om lärlingsutbildningar kommer fler ungdomar att få in en fot på arbetsmarknaden. Till slut handlar detta inte bara om försörjning – att gå som lärling ger också en identitet och ett kontaktnät som är värdefullt när nästa arbete ska sökas.

Om två veckor är det val. Alternativen är tydliga: fler ungdomar i arbete genom Alliansens lärlingssatsning eller fortsatt hög ungdomsarbetslöshet på grund av de rödgrönas förakt för yrkeskunskaper.

Jan Björklund

Annons

Utbildningsminister och partiledare (FP)

Anna Svalander

Riksdagskandidat (FP)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons