Annons
Nyheter

FP: Bra företagsklimat ökar välfärden

En bra välfärd, med en värdig omsorg om de äldre, en skola i världsklass och en vård utan köer, vill alla ha, oavsett man står till vänster eller till höger i politiken. Men det finns olika idéer om hur denna välfärd ska finansieras. 
Nyheter • Publicerad 2 september 2010
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

De rödgröna utgår från att "kakan" är en statisk kaka som ska fördelas. Fler jobb skapas enligt dessa genom att ge pengar till det offentliga. I och för sig viktigt för att få en bra välfärd, men pengarna måste ju komma någonstans ifrån.

Jag som folkpartist är övertygad om att en bra välfärd får vi genom att få "kakan" att växa. Ett bra företagsklimat som stimulerar företagande är en förutsättning för att vi ska få mer pengar att fördela till välfärden. Fler jobb skapas vilket innebär fler personer och företag som betalar skatt. Dessutom innebär fler personer i arbete att färre personer behöver stöd och hjälp för sin försörjning. Alltså blir det mer pengar kvar till äldre och skola och vård. 

Annons

Visserligen har den nuvarande regeringen gjort en del för att fler företag ska starta. Bland annat har satsats på att få fler kvinnor att starta företag. Det finns en enorm potential bland kvinnor som vill starta eget. Vilket jag själv konstaterade när jag jobbade med att stimulera kvinnors företagande förra året. Införandet av Rut- och Ror-avdraget har skapat många nya företag och jobb. Det har också blivit billigare att anställa långtidsarbetslösa, ungdomar, invandrare och äldre. Plus en hel del ytterligare som alliansen har gjort under mandatperioden. Men det finns åtskilligt mer att göra. 

I Alliansens valmanifest finns en rad förslag för att förbättra för företagare och företagande. Både satsning på kvinnors företagande och behållandet av Rut- och Rot-avdragen. Det finns planer att sänka restaurangmomsen. För att unga redan i tidiga år ska få med sig ett entreprenörstänkande satsas också på entreprenörskap i skolan. 

Jag och Folkpartiet vill göra mer. Bland annat anser vi att en modernisering av Las behövs liksom sänkt arbetsgivaravgift för att uppmuntra företag att anställa. Dessutom vill folkpartiet stimulera privat riskkapital. Det gäller också att ändra attityden till företagare och företagande. 

Ett bra företagsklimat med entreprenörer som vill starta företag och företag som vill växa ger också förutsättningar för en bra välfärd. För att min vision ska uppfyllas om ett samhälle där alla får plats och alla respekteras för den han eller hon är, oavsett ålder, kön eller bakgrund, måste vägen gå via företagande inte skattehöjningar.

Anne-Marie Ekström

riksdagskandidat (FP)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons