Annons
Nyheter

Förändra den ojämställda arbetsmarknaden i Sverige

Könsmärkningen av yrken leder till att kvinnor och män segregeras till olika yrken och att de kvinnodominerade yrkena värderas lägre, skriver Sören Kviberg och Ida Legnemark.
Nyheter • Publicerad 14 september 2010

I Västra Götalandsregio-nen, där hälso- och sjukvård är den dominerande verksamheten, är löneskillnaden mellan män och kvinnor i reella tal 10 000 kronor i månadslön till männens fördel. Löneskillnaden i regionen speglas utan hänsyn tagen till yrkesområde eller ansvarsställning i organisationen.

Hälso- och sjukvården domineras av anställda kvinnor och löneskillnaden visar rakt av att männen har mer välbetalda yrken och en starkare maktställning i organisationen. 

Annons

Bilden är inte specifik för Västra Götalandsregionen, den speglar i hög grad förhållandena på svensk arbetsmarknad. Ungefär var tionde svensk arbetar på arbetsplatser där det är lika många kvinnor som män. De flesta yrken är alltså könsbundna.

Könsmärkningen av yrken leder till att kvinnor och män segregeras till olika yrken och att de kvinnodominerade yrkena värderas lägre som i sin tur konkret medför lägre lön, sämre arbetsvillkor och mindre inflytande. 

Kvinnor arbetar i högre grad än män deltid för att också ta ansvar för familjen, det handlar om cirka 35 procent av kvinnorna på arbetsmarknaden. Det leder i sin tur till mindre inflytande på arbetsplatsen. Könssegregeringen på svensk arbetsmarknad är uppenbar och det finns mängder av exempel som visar på detta förhållande.

Könsmaktssystemet innebär att männen är överordnad kvinnorna och systemet upprätthålls genom den segregerade arbetsmarknaden. På diverse rankinglistor i media framhålls att jämställdhet är en ointressant fråga i det val som stundar. Vänsterpartiet delar inte den uppfattningen.

Ojämställdheten är en fundamental fråga som handlar om mänskliga rättigheter och rättvisa. Vi har en konkret plan för hur vi vill främja jämställdhet i samhället. 

I Västra Götalandsregionen har vi som enda parti i regionfullmäktige år efter år föreslagit att särskilda pengar skall öronmärkas för att utjämna löneskillnaderna mellan män och kvinnor.

När budgeten för 2011 och flerårsplaner behandlades blev vårt budgetförslag nedröstat till förmån för majoritetens budgetförslag. Majoritetens budget innebär att jämställdheten skall beaktas inom den reguljära lönepotten.

Vi fortsätter vår satsning att göra vården jämställd. Fortfarande finns oskäliga skillnader i vården av kvinnor och män, men också orimliga löneskillnader. Vi vill höja lönenivån för de kvinnligt dominerade låglöneyrkena inom vården, med målet att utplåna omotiverade löneskillnader mellan män och kvinnor.    

Vänsterpartiet är ett feministiskt parti där frågan om rådande könsmaktsordning alltid är central. På alla nivåer, nationellt, regionalt och kommunalt har vänsterpartiet förslag och strategier för att bryta mönstret i det ojämställda arbetslivet.

När vi nu går till val är en röst på vänsterpartiet också en röst på konkreta förslag som skall leda till ett samhälle där kvinnor och män värderas lika. 

Annons

Ida Legnemark (V)

riksdagskandidat

Sören Kviberg (V)

kandidat regionvalet

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons