Annons
Nyheter

Fler jobb – inte nya skattesänkningar

Fler jobb skapas genom utbildning och slopad arbetsgivaravgift för den som anställer en ung arbetslös, menar rödgröna riksdagskandidater.
Nyheter • Publicerad 14 september 2010

Vi i den rödgröna oppositionen har presenterat vår gemensamma regeringsplattform. Vi vill ha en ny färdriktning som tar Sverige till full sysselsättning och överskott i finanserna.  

Vi anser att pension är uppskjuten lön och därför inte ska beskattas hårdare än andra löneinkomster. En rödgrön regering kommer därför att avskaffa den borgerliga regeringens straffbeskattning av pensionärer. 

Annons

Morgondagens jobblinje är också en utbildningslinje. Samhället måste följaktligen förbättra möjligheten för människor att studera och lära sig nytt. Vi föreslår ett paket med 40 000 nya utbildnings- och praktikplatser. Vi höjer även studiestödet.

Ungdomar som söker jobb ska få hjälp direkt, inte som idag tvingas vänta i månader. Vi föreslår också en slopad arbetsgivaravgift för den som anställer en arbetslös ungdom. För småföretagen sänker vi arbetsgivaravgiften. En firma med 3-4 anställda minskar därmed sina kostnader med 50 000 kronor. 

De nya jobben kommer genom smarta klimatåtgärder. Vi vill göra en historisk satsning på infrastruktur. Här i Västsverige tidigarelägger vi bygget av Västlänken och hamnbanan i Göteborg. Vi vill även bygga en höghastighetsbana från Göteborg till Borås och på sikt hela vägen till Stockholm. 

Rot-avdraget ska finnas kvar. Vi vill dessutom utvidga det till att även gälla hyreshus och bostadsrätter samt införa en särskild klimatbonus. Villaägare som genomför en minst 30-procentig minskning av sin energianvändning ska slippa hela fastighetsavgiften i tre år. 

Dagens sjukförsäkring, där svårt cancersjuka tvingas tillbaka till sina arbeten eftersom regeringen bestämt att ingen får vara sjuk längre än en viss tid, är ovärdig ett välfärssamhälle. En rödgrön regering kommer därför att ta bort denna stupstock i sjukförsäkringen.

Vi föreslår att skolan, vården och omsorgen får 12 miljarder mer de närmaste två åren. Då kan vi öka personaltätheten både i förskolan och i grundskolan. Vårt mål är att det ska vara max fem barn per anställd i förskolan och minst 9 lärare per 100 elever i grundskolan. Vi vill även se en sänkning av maxtaxan i förskolan med 360 kronor för första barnet.

De borgerliga vill på sikt sänka skatterna med ytterligare 100 miljarder. Det skulle innebära ett dråpslag mot skolan, vården och omsorgen. Valet den 19 september är därför ett vägval. Antingen får vi en regering som tar ansvar för jobben, välfärden och miljön. Eller så får vi fyra år till med sänkta skatter och sämre välfärd. 

Phia Andersson (S)

Ida Legnemark (V)

Johan Hellström (MP)

riksdagskandidater från Södra Älvsborg

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons