Annons
Nyheter

Fler arbetslösa ungdomar i Borås efter blå valseger

Efter valet så har antalet långtidsarbetslösa ungdomar nästan utan undantag legat på nivåer över 100 personer i Borås, menar Lena Palmén.
Nyheter • Publicerad 14 september 2010

Arbetsförmedlingens statisk talat sitt tydliga språk. Sjuhärad har ett stort antal personer utan arbete bara i Borås finns det cirka 8 000 anmälda som arbetssökande. Cirka 3 000 personer är helt utan arbete eller annan åtgärd och en tredjedel är långtidsarbetslösa.

Långtidsarbetslösheten för ungdomar 18–24 år biter sig fast. Borås siffror vad det gäller långtidsarbetslösa ungdomar låg i september 2006 på sju personer och sedan hölls ett val. Efter valet så har antalet långtidsarbetslösa ungdomar nästan utan undantag legat på nivåer över 100 personer.

Annons

Ungdomar är en grupp som borde vara högt prioriterad men det syns tydligt att det är precis tvärtom. Ungdomsarbetslösheten i Sverige är bland den högsta i Europa (Eurostat).

Av Borås 1 500 unga arbetssökande är det endast en handfull personer som går på yrkesutbildning (till exempel inom industri eller undersköterskeutbildning) och en enda har hjälp med att starta eget. De bästa vägarna till arbete är uppenbarligen stängda för personer under 25 år.

Arbetsförmedlingen ser nu en ljusning i antalet arbetstillfällen men Svenskt Näringsliv säger att trots rådande massarbetslöshet, så misslyckas en av fem rekryteringar på grund att det saknas personer med rätt kompetens. ?I våra kommuner syns redan bristen på utbildade personer till industrin enligt Arbetsförmedlingen.

Detta är en självklar följd av att det under de senaste fyra åren försvunnit 20 000 platser på vuxenutbildningen och antalet utbildningsplatser genom Arbetsförmedlingen är halverade. De självklara satsningar som borde ha gjorts i en lågkonjunktur, det vill säga utbilda och utbilda rätt för att klara uppgången, är inte gjorda.

Den satsning som Socialdemokraterna lovar att genomföra tillsammans med de röd-gröna under 2011 skulle omedelbart ge cirka 500 platser i Borås. Jobb och utbildning i form av arbetsmarknadsutbildning, praktik, lönebidrag, komvux, yrkeshögskola och högskoleplatser.

Vi kan inte vänta med att ge våra ungdomar och äldre långtidsarbetslösa en rejäl chans att ta sig vidare mot ett arbete. Vi kan inte vänta med att ge unga en chans till jobb, utbildning eller praktik från första arbetslösa dagen. Bort med aktivitetsförbudet.

Lena Palmén (S)

kommunalråd

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons