Annons
Nyheter

Det ska kosta för struliga myndigheter

Fått vänta onödigt länge på bygglovet? Eller har tjänstemännen avslagit det utifrån någon detalj de lika gärna kunde ha hjälpt till att informera om eller begära komplettering kring, så att bygglovet kunnat ges?
Nyheter • Publicerad 14 september 2010

Den frustrationen har många svenskar känt genom åren. Det är dags att göra något åt det!

Vi kristdemokrater utgår från perspektiven hos dem vi kallat verklighetens folk. Därför har vi drivit den enskilda människans rätt till ökat inflytande över sin tillvaro på en mängd områden. Sådant som skol- och barnomsorgspeng, vårdval och lagen om valfrihet.

Annons

Ett annat politiskt område är frågan om brister i myndighetsutövning och bemötande av enskilda medborgare. Medborgare betalar skatt och har rättsliga skyldigheter mot myndigheter. Men myndigheter har inte motsvarande förpliktelser utan kan tvärtom utöva både slarv, godtycke och nonchalans utan att drabbas av sanktioner.

Det handlar inte bara om bygglovsärenden, utan också föräldrar som inte får barnomsorgsplats. Det handlar om uteblivna betalningar från Försäkringskassan och mycket mer.

Medan vi som medborgare får betala straffavgifter om vi inte beter oss i enlighet med de förväntningar som finns på oss, finns inget motsvarandeansvar för våra myndigheter. Den som lämnar in sin skattedeklaration för sent straffas med avgifter, men när någons ersättning från Försäkringskassan dröjer möts det ibland med en axelryckning.

Vi har fått en snedvriden ansvarskultur i Sverige. Det måste det bli en ändring på. Myndigheter, inte bara medborgare, måste kunna göras ersättningsskyldiga.

Kristdemokraterna tänker gå i bräschen för det. Vi har föreslagit en garanti för akutvården, där den som inte kommit från akutmottagningen inom fyra timmar kan slippa att betala besöksavgiften som en symbolisk kompensation. Det är bara ett exempel.

Kommuner som inte lever upp till barnomsorgsgarantin ska åläggas att betala föräldrarna motsvarande ersättningen i föräldrapenningen eller kostnaden för en barnomsorgsplats, till dess familjen fått sin utlovade plats.

A-kassor och försäkringskassor som inte betalar ut berättigad ersättning inom en månad, skulle kunna åläggas att betala ut extraersättning.

Och när det gäller bygglovsärenden skulle kommuner som inte handlägger bygglovsärenden inom utsatt tid, kunna åläggas att avgiftsbefria prövningen, betala ökade kostnader som uppstår på grund av väntetiden, eller kompensera den som får vänta genom rabatter på tomträtten eller tomthyran.

I huvudsak ska folk slippa bli behandlade som undersåtar av byråkrater och politiker som vant sig vid att slippa ta konsekvenserna av att deras verksamheter inte lever upp till vad som utlovas.

Ansvar ska kunna utkrävas överallt i Sverige – inte bara av enskilda.

Annons

Göran Hägglund (KD)

partiledare

Else-Marie Lindgren (KD)

riksdagsledamot

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons