Annons
Nyheter

De rödgröna gör oss arbetslösa

Vill de rödgröna partierna verkligen att vi som jobbar med hemservice ska skickas tillbaka till arbetslöshet och otrygga svartjobb? Det blir resultatet om Rut-avdraget avskaffas. Det, om något, är hjärtlöst.
Nyheter • Publicerad 14 september 2010

Vi som jobbar med hemservice är många. Och vi är stolta över vårt jobb. Den som tror att våra tjänster bara köps av rika människor i storstäderna får lov att göra sig av med sina fördomar. De som köper våra tjänster är mest barnfamiljer med vanliga inkomster som försöker att få vardagen att gå ihop, och vår bransch växer mest utanför storstäderna.

Vi har fått jobb tack vare det så kallade Rut-avdraget, som är en minskning av skatten på hushållsnära tjänster, vilket i det flesta handlar om städning hemma hos våra kunder. Vår bransch organiseras av Almega, som har kunnat visa att antalet hushåll som köper våra tjänster har ökat med mer än 100 procent sedan Rut infördes 2007. Och att det är över 10 000 personer som fått jobb tack vare Rut, där tre av fyra kommer direkt från tidigare arbetslöshet. Enbart här i Västra Götaland är det 1 644 företag som ansökt om ersättning från Skatteverket för Rut-jobb.

Annons

Idag jobbar vi i riktiga företag som betalar skatt, har försäkringar och som följer kollektivavtalet. Det gör att vi känner oss trygga på jobbet. Vi behöver inte vara rädda för att stå utan ersättning om vi skulle råka ut för en arbetsskada, och vi slipper att någon oseriös arbetsgivare helt enkelt lurar oss på lönen.

Det vill de rödgröna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, nu ändra på. De kräver att Rut ska avskaffas. Nu kallar de inte längre vårt arbete för något så nedlåtande som ”pigjobb”, men fördomarna lyser ändå igenom.

Nu ska vi skickas tillbaka till arbetslöshet och svartjobb. Till otrygga anställningar där vårt jobb blir olagligt. Och till arbetslöshet. Är det verkligen detta de rödgröna partierna vill?

De rödgröna brukar anklaga alliansen för en hjärtlös politik. De kanske de har anledning till. Men vi har svårt att se de rödgrönas skrotande av Rut som något annat än just hjärtlöst.

Sofie Åkerberg

Katrin Börjesson

Theres Nilsson

Dammråttan i Borås AB

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons