Annons
Nyheter

C: Svalt intresse för underhållning i Borås

Jag instämmer i Marcus Mellqvists synpunkter (BT 4/9) om att Borås stad vaknat till liv de senaste åren.
Nyheter • Publicerad 7 september 2010
Mr. Diggiloo, Lasse Holm, lockade få till Borås Arena. Ingvar Zachrisson efterlyser kommunala riktlinjer för vilka evenemang Borås ska satsa pengar på.
Mr. Diggiloo, Lasse Holm, lockade få till Borås Arena. Ingvar Zachrisson efterlyser kommunala riktlinjer för vilka evenemang Borås ska satsa pengar på.Foto: Bengt Lagerstedt

Att vi har eldsjälar som arbetar för ett rikare kulturutbud tycker jag är en stor tillgång. Jag vill även ge Marcus en eloge för det arbete han utför som projektledare för ungdomsprojektet Sixten.

Men jag delar inte hans uppfattning vad gäller satsningen på 500 000 kronor till arrangemanget Close to Home, som styrelsen i BoråsBorås AB fattat beslut om.

Annons

Att boråsarna förtjänar fler evenemang att välja på, det tycker jag är riktigt. Vad jag däremot tycker är ännu viktigare är valfriheten, att boråsarna själva får välja. Ta Diggiloo som ett exempel, som arrangerades första gången med utebliven publik.

Vad gör man då? Jo, väljer att arrangera samma föreställning en gång till, med följd att publiken uteblev även denna gång. Då beslutas det om en tredje gång, med tron att nu kommer boråsarna att fatta vilket bra evenemang detta är. Fjärde året gör nöjesarrangörerna ett försök med Elton John, publiken uteblev även då.

Valfriheten är en viktig fråga för Centerpartiet. Nu när vi har facit på hur Borås lyckats som evenemangsstad under fyra år, kan jag bara konstatera att boråsarna inte visat intresse för de evenemang som erbjudits, då tycker jag att vi skall respektera den åsikten. Vi kan även ta lärdom från festivalarrangörer i andra städer som lagt ner sina festivaler.

Att Sommartorsdagarna med gratis underhållning är en bidragande orsak till att boråsarna blir nöjda med artistutbudet och uteblir från andra evenemang, är jag övertygad om. Men jag vill inte lägga ner Sommartorsdagarna, däremot vill jag inte finansiera evenemanget med skatteintäkter, utan anser att näringslivet skall svara för detta evenemang.

Jag efterlyser en policy som innehåller riktlinjer för vad vi i kommunen skall satsa på när det gäller evenemang. Många olika slags föreningar finns runt om i vår kommun, både i stan, på landsbygden och i de mindre orterna. Ofta arbetar de ideellt och får inget eller litet stöd för sin verksamhet.

Det kan till exempel gälla kulturföreningar, hembygdsföreningar, bygdegårdsföreningar eller idrottsföreningar. Ibland kan man få stöd från fritids- och folkhälsonämnden, ibland från kommundelsnämnden eller från BoråsBorås AB. Dessutom har studieförbunden en omfattande verksamhet.

Jag anser att Borås stad skall ta ett samlat grepp på vad och vilka arrangemang som skall få ekonomiskt stöd. Många gånger är det lilla evenemanget lika uppskattat som ett stort.

Ingvar Zachrisson (C)

kommunfullmäktigekandidat

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons