Annons
Nyheter

C: Ambulanssjukvården behöver utvecklas

För människor som bor långt från sjukhusen är en väl fungerande ambulanssjukvård en trygghet och nödvändighet.
Nyheter • Publicerad 5 september 2010
Om behovet att akutvård inte finns när ambulansen kommer fram, borde patienten kunnas lämnas till exempelvis hemsjukvården. Idag måste ambulansen köra patienten till akuten, skriver Ann-Christine Simonsson och Cecilia Andersson. Foto Frida Klingberg/BT arkiv
Om behovet att akutvård inte finns när ambulansen kommer fram, borde patienten kunnas lämnas till exempelvis hemsjukvården. Idag måste ambulansen köra patienten till akuten, skriver Ann-Christine Simonsson och Cecilia Andersson. Foto Frida Klingberg/BT arkivFoto: SCANPIX

Man ska kunna lita på att nås av vården inom rimlig tid om en akut sjukdom eller olycka inträffar.

Dagens ambulanser är små ”miniakuter” och kan ofta direkt vid ankomst påbörja sjukvårdande/livräddande insatser. Detta till skillnad från tidigare då ambulansen var transporten in till sjukhuset och först där påbörjades behandling.

Annons

Modern teknik används alltmer för att snabbt kunna ställa diagnos. Ambulansernas personal har en hög kompetens och är utbildade just för det akuta.

Modern teknik används också för att snabbt ge besked om var patienten finns och lotsa ambulansen rätt, samt upprätthålla kontakt med anhöriga/patient/vårdpersonal och hjälpa till i väntan på ambulansen.

I Sjuhärad finns nu en samverkan med Räddningstjänsten – IVPA – I väntan på ambulans, där man vid vissa larm kan larma ut räddningstjänstens personal för att kunna göra insatser tills ambulansen anländer.

Utbildning har skett och brandmän med denna kunskap kan göra en ovärderlig insats för patient och anhöriga till dess ambulansen kommer. Man har också kunnat lotsa ambulanser fram till rätt bostad/plats. 

Trots detta upplever många invånare i Sjuhärad att ambulansen inte klarar sitt uppdrag. Det tar för lång tid innan den når fram och vid flera beklagliga tillfällen har man inte kunnat köra rätt och hitta fram till patienten. Denna fördröjning skapar mycket oro.

Centerpartiet vill att stora insatser görs för att utveckla ambulanssjukvården för att bättre klara de mål som sätts i regionen.

Att nå 80 procent av invånarna inom 20 minuter är en målsättning som enligt senaste redovisningen från SÄS enbart klarades i Borås. I Tranemo var man sämst, bara cirka 40 procent nås.

Genom samverkan med Räddningstjänsten och en utveckling av samverkan med kommunens hemsjukvård skulle man kunna göra mycket för tryggheten. Att någon kommer hem snabbt, påbörjar vissa insatser och förbereder för ambulansen, ger lugn och skapar trygghet.

Att man också kan stanna kvar efter att ambulansen har åkt, om det finns anhöriga som behöver hjälp, att man kan ta över en patient i de fall när ambulansen kommer och det visar sig att behovet av akutsjukvård inte längre finns.

Idag måste ambulansen ändå köra patienten till akuten – trots att man åtgärdat problemen och ser att det är onödigt. Man får inte lämna patienten. Detta skulle en utökad samverkan kunna klara.

Annons

För Centerpartiet i Sjuhärad är detta viktigt:

Ambulanserna ska klara mål om att nå patienten i tid, i alla kommuner.

Ambulanserna ska bli bättre på att hitta till patienterna, kvalitetskrav i upphandlingar och sanktioner om man inte klarar det.

Ambulanssjukvården ska utveckla samverkan med IVPA och kommunerna för att skapa större trygghet för landsbygdens invånare.

Ann-Christine Simonsson , Dalstorp, regionfullmäktigekandidat (C)

Cecilia Andersson , Brämhult, regionfullmäktigekandidat (C)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons