Annons
Nyheter

Byggnads: Ta ungdomarna på allvar

Tiotusentals unga vuxna ska ta plats i samhället.
Nyheter • Publicerad 7 september 2010

Det är ett fantasiskt tillskott av nya idéer, kunskap och erfarenheter. En stark vilja och ett engagemang att förändra är viktiga delar i samhällsbygget. Det måste vi uppmuntra och ta vara på. 

Idag möter allt för många unga stängda dörrar på väg in på arbetsmarknaden, första bostaden eller utbildning. Att vi idag har bland Europas högsta ungdomsarbetslöshet är ett tydligt bevis. 207 000 unga vill inget hellre än att få ett jobb och egen bostad. 

Annons

Utbildning, arbete och bostad hör ihop. Bristen på bostäder ska inte utgöra ett hinder. Därför måste vi mer än fördubbla bostadsbyggandet, särskilt med hyresrätter som unga har råd att bo i.

Socialdemokraterna föreslår konkreta åtgärder för att bekämpa ungdomsarbetslösheten:

Ta bort arbetsgivaravgiften för den som anställer en ung arbetslös och den som erbjuder en praktik- eller traineeplats får motsvarande avdrag.

Fler jobb-, utbildnings- och praktikplatser. Fler insatser för unga som leder till jobb än vad regeringen gör. Av totalt 100 000 fler jobb och utbildningsplatser riktas 20 000 platser till unga. Det innebär fler platser i komvux, folkhögskola, modern yrkesutbildning och i högskolan.

Bättre studievägledning och karriärrådgivning. Förbättra studievägledning och karriärrådgivning i gymnasiet och på högskolan. 100 miljoner kronor 2011 och 200 miljoner kronor 2012 satsas i riktat stöd.

Trainee i välfärden och Generationsväxling. Ett särskilt bidrag till kommunerna för att anställa unga och planera för generationsväxlingen, 1 200 platser 2011 och 3 000 platser 2012.

Avskaffa aktivitetsförbudet. Ge förutsättningar för snabbare insatser till unga arbetslösa som behöver stöd för att komma i arbete och vi avskaffar det nuvarande aktivitetsförbudet.

Ungdomslyft. En långtidsarbetslös ung person som saknar fullständig gymnasieutbildning ska ha rätt att komplettera sin utbildning genom Ungdomslyftet.

För mig som fackligt aktiv är det kommande riksdagsvalet oerhört viktigt om vi kommer att ha en regering som tycker att ungdomsarbetslösheten är en illusion, eller om vi ska få en politik som tar ungdomarnas situation på allvar. Den 19 september har du chansen att rösta för en annan politik!

Rolf Andersson

Ordförande Byggnads Borås

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons