Annons
Nyheter

Borgerlig politik slår snett

Det är dags att syna vilka som vunnit på fyra år av borgerlig politik.
Nyheter • Publicerad 14 september 2010

Ensak är säker, det är inte kvinnorna som gynnats. En undersökning från riksdagens utredningstjänst visar att regeringens politik mest gynnat män. Det är män som fått 56 procent av statens budget, vilket gjort att klyftan mellan mäns och kvinnors löner ökat med 1 000 kronor i månaden.

Regeringens skattesänkningar har samtidigt tvingat bort 25 000 anställda i kommuner och landsting. Det är nedskärningar som slagit hårt mot de yrken där mest kvinnor jobbar. Förutom att många blivit arbetslösa, tvingas de som har kvar sina jobb att jobba ännu hårdare. Möjligheterna att göra mer än att bara tillfredsställa de mest basala behoven har därmed blivit mindre i både barnomsorgen och äldreomsorgen.

Annons

Nedmonteringen av sjukförsäkringen har lett till att tiotusentals sjukskrivna har förlorat sin ersättning. En majoritet av dessa är kvinnor med låglöneyrken. Regeringen har nämligen bestämt att den som är sjuk längre än ett visst antal dagar ska hänvisas till socialbidrag. Men för att få socialbidrag så ska du stå till arbetsmarknadens förfogande, vilket är svårt om du är sjuk. Då återstår det bara att leva på din man om du har någon, eller att leva på luft.

Vi rödgröna vill ha en ny färdriktning för Sverige. Vi har en politik för ökad jämställdhet som bygger på att kvinnor och män ska ha samma möjligheter att forma sina egna liv. Det är grunden för ett mer jämlikt, jämställt och solidariskt samhälle. Målet är fler trygga jobb och en sjuk- och arbetslöshetsförsäkring som hjälper människor tillbaka – inte fäller krokben.

Valet den 19 september är därför ett vägskäl. Framtiden handlar om fortsatta skattesänkningar eller ett tryggare och mer jämställt samhälle som investerar i skolan, vården och omsorgen.

Ann-Christin Ahlberg (S)

riksdagsledamot från Borås

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons