Annons
Nyheter

Borgarnas sjukförsäkring är en skam

Alla kan drabbas av cancer eller skada sig i en trafik-olycka.
Nyheter • Publicerad 14 september 2010

Grunden för ett välfärdssamhälle måste vara att hjälpa människor att bli friska och erbjuda dem en ekonomisk trygghet under tiden.

Idag sker något annat. Cancersjuka tvingas tillbaka till sina jobb för att de förlorat rätten till sjukpenning. Den borgerliga rege-ringens beslut att ingen får vara sjuk längre än ett visst antal dagar har fått helt orimliga konsekvenser.

Annons

Från att ha varit ett föregångsland när det gäller sociala skyddsnät, så har Sverige nu fått en helt ny grupp – de utförsäkrade. Det är skamligt och ansvaret vilar tungt på regeringen och deras lokala partiföreträdarehär i Södra Älvsborg. Vi är övertygade om att det går att forma en mänsklig sjukförsäkring som ser till individen och som låter läkarna, istället för sjukskrivningstiden, avgöra när det är dags att gå tillbaka till arbetet.

Den bortre tidsgränsen måste därför bort och ersättas av en individuell prövning från fall till fall. Systemet får aldrig bli viktigare än att se till den enskilda människan. Istället måste allt fokus ligga på att fåbort vårdköer och förbättra rehabiliteringen.

Människor måste få stöd och hjälp tillbaka till arbetsmarknaden – inte som idag tvingas tillbaka med hot och slag.

Vår fråga till Jan Ericson (M) och hans borgerliga kolleger här i valkretsen är därför på vilket sätt en sönderslagen privatekonomi gör sjuka människor friskare?

Phia Andersson (S)

Hans Olsson (S)

Ann-Christine Ahlberg (S)

riksdagskandidater i Södra Älvsborg

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons