Annons
Nyheter

Borås bygger för få lägenheter

Bostadsbrist råder i mer än hälften av landets kommuner, i Västra Götaland är förhållandet precis detsamma.
Nyheter • Publicerad 2 september 2010

Ungdomar som inte får komma ut i sitt första boende, barnfamiljer som är trångbodda och vill ha en större lägenhet, äldre som vill flytta till ett bekvämt hyresboende. Ja, listan kan göras ännu längre.

Ett annat faktum vi ofta möter är att alla inblandade, hyresvärdar, kommunpolitiker, riksdagsledamöter med flera, säger att vi behöver och vill gärna bygga hyresrätter, men det går inte, det är för dyrt. Men samma hyresvärdar, kommunpolitiker, riksdagsledamöter har sällan eller aldrig något svar på varför det är dyrt att bygga hyresrätter.

Annons

Men att bygga villor och bostadsrätter tycks inte vara för dyrt. Vi tycker det är viktigt att man både skärper konkurrensen i byggsektorn (både byggföretag och materialleverantörer), att byggmetoderna blir effektivare och att hyresvärdarna vågar prova fler varianter av entreprenader vid byggandet av nya bostäder. Rättvis beskattning i jämförelse mellan de olika boendeformerna är också viktigt anser vi, för att hyran för en nybyggd hyresrätt ska kunna hållas ner.

Eftersom bostaden är en av de viktigaste hörnstenarna i våra liv frågar vi nu er parter i kommunen: Kommer Borås kommun att klara av behovet av nya hyresrätter de närmaste åren? Vi tror inte det, men det är inte vi utan kommunen som har det lagliga ansvaret för bostadsförsörjningen.

Enligt lag ska kommunfullmäktige en gång per mandatperiod diskutera och anta en bostadsförsörjningsplan. Detta har Borås kommun gjort men inte klarat av. Varför?

Bostadsbristen tilltar och fler köar för en hyresrätt, men kan inte kontrollera sin köplats. Vi vill ha någon form av allmän bostadsförmedling/kontrollerbar kö. Vad anser ni i partierna?

Rot-avdrag kan idag bara nyttjas av villaägare, i liten omfattning för folk i bostadsrätter, men inte alls för boende i hyresrätt. En uppenbar orättvisa tycker vi. Vad tycker ni?

Vi ser fram emot partiernas svar här i Borås Tidning innan valet. Vi är övertygade om att väldigt många medborgare, unga som gamla, har intresse av svaren på våra frågor i bostadsfrågan.

Kjell Högström, bostadspolitisk ansvarig

Leif Johansson, ordförande

Hyresgästföreningen Borås-Bollebygd

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons