Annons
Nyheter

Bonden är kung i matlandet Sverige

Vi har i ledare och artiklar i Borås Tidning läst att landsbygden skulle vara bortglömd i valrörelsen.
Nyheter • Publicerad 14 september 2010

Jag känner inte igen mig i det. Vi har diskuterat och debatterat dessa frågor här i Sjuhärad med LRF, på Matens dag på Hofsnäs och på Rådde gård.

Landsbygdsutveckling stod på agendan när Hela Sverige skall leva och byalagsrörelsen bjöd på debatt i Rångedala. Södra skogsägarna har också gett oss riksdagskandidater och ledamöter information om hur de ser på skogens framtid. 

Annons

Landsbygden har massor av möjligheter i framtiden. ”Sverige – det nya matlandet” är en unik satsning genom att vi gör en helhetssatsning på hela matområdet. Vi har fem fokusområden: offentlig mat, primärproduktion, livsme-delsförädling, matturism och restaurangbranschen. Det blir inget matland om inte alla delar är med. Men bonden är grunden. Det är bonden som är kung i matlandet.

Både kvalitén på de måltider och råvaror som serveras inom den offentliga sektorn kan förbättras. Lokalt odlade produkter som är lagade så nära dem som skall äta den som möjligt, är naturligt vis en önskan. Centerpartister som finns i kommuner och regioner kommer att arbeta för att denna vision blir verklighet!

Hela energisektorn skall ställas om. Det finns möjligheter i såväl jordbruket som skogsbruket att ta fram nya energislag och bränslen som gynnar både företagandet och miljön på lång sikt. Vindkraft har också en framtid i landsbygdens Sverige om etableringen sker på ett hållbart sätt.

Skogen är värdefullare än någonsin. Nya idéer växer fram för skogsråvaran. Trähus blir allt vanligare, framtidens textilmaterial kommer från granskogen nu när bomullen är på tillbakagång med anledning av all energi som går åt när den förädlas.

Landsbygden kan erbjuda strandnära boende i vacker miljö för att människor skall få möjlighet att uppleva sina drömmar, om Centerpartiet får bestämma. Men det behövs också mindre och billiga lägenheter för att våra unga skall kunna bo kvar och trygghetsboende för våra äldre i de mindre samhällena och på landsbygden.

Allt detta förutsätter så klart en bra och tillgänglig infrastruktur. Regeringen har satsat mer än någon annan regering på det mind-re vägnätet. Det är viktigt för att vi skall få ut virket från skogen, och hemtjänsten skall komma fram. Godtagbar internetuppkoppling och mobiltäckning har också prioriterats, men här finns mer att göra. Företagen på landsbygden inte minst inom jordbrukssektorn är i behov av att det finns bättre och säkrare internet.

Centerpartiet vill tillvarata och utveckla landsbygdens möjligheter. Vi ser en ökad efterfrågan av förnybar energi, hållbar turism och närproducerade livsmedel. Vidare bidrar de gröna näringarna till ett öppet och attraktivt kulturlandskap.

Centerpartiet tar fajten för landsbygden och kommer också fortsättningsvis att ha dessa frågor högst upp på agendan.

Kerstin Hermansson (C)

riksdagskandidat, Sjuhärad

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons