Annons
Nyheter

Alliansen: Borås satsar på komvux

Den kommunala vuxenutbildningen kritiseras ofta i valdebatten av de rödgröna.
Nyheter • Publicerad 17 september 2010

Komvux’ storlek har alltid förändrats med arbetsmarknadsläget, under alla regeringar. När alliansen tog över makten 2006 satsade staten 1,8 miljarder på komvux, 2009 var den summan 2,1.

I Borås har alla behöriga sökanden tagits in på all kommunal vuxenutbildning. Borås har inte dragit ner några platser! Dessutom har majoriteten ökat satsningarna på SFI, svenska för invandrare, vilken bland annat innebär att det i princip inte finns någon kö. Vi har infört SFI-bonus och satsat mycket på gymnasial yrkesutbildning och startat fler kurser inom yrkeshögskolan.

Annons

Under mandatperioden har också delar av vuxenutbildningen lagt ut på entreprenad. Det visar sig har varit mycket positivt och skolklimatsundersökningarna visar att både lärare och elever ger undervisningens innehåll och kvalitet, inflytande och delaktighet höga poäng.

När majoritetsgruppen i utbildningsnämnden tillträdde för fyra år sedan var komvux utspritt på tre enheter och mycket arbetstid gick förlorad då lärare fick sitta i bil eller åka buss mellan skolorna. Nu har vi samlat hela vuxenutbildningen på komvux Björkäng.

Vuxenutbildningen är oerhört viktig då den ger möjlighet till en andra chans, till vidareutbildning och till att byta yrke under livets gång.

Nu vill vi jobba vidare med att utveckla komvux i Borås bland annat genom att flytta den till centrum för att underlätta för våra elever. Vi vill erbjuda ett varierat utbud av SFI-undervisning som är anpassat efter vars och ens behov, bakgrund och yrke. Vi vill se ett ökat samarbete med högskolan, arbetsplatser och andra organisationer kring SFI-utbildningen.

Vi vill ta till vara på alla människors kompetens och utveckla den för ett starkare samhälle och ett bättre Borås!

Anna Svalander (FP)

Marie Fridén (M)

Åke Ekvad (KD)

Seth Svensson (C)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons