Annons
Nyheter

Viss förbättring i skolsiffrorna

223, 212, 195 och 204. Det är Marks placeringar i Lärarförbundets ranking de senaste fyra åren.
Nyheter • Publicerad 31 augusti 2014

Samtidigt går niondeklassarna i kommunen ut med allt högre betyg.

Varje år utser Lärarförbundet ”Sveriges bästa skolkommun” utifrån fjorton olika kriterier, däribland lärartäthet, lärarlöner och betygsresultat i årskurs nio. Men med raden 223, 212, 195 och 204 sedan år 2010 ligger Marks kommun ganska stadigt på den nedre tredjedelen bland Sveriges 290 kommuner.

Annons

Tittar man på enbart niondeklassarnas avgångsbetyg syns en förbättring. Eleverna i Mark uppvisade förra året det högsta genomsnittliga meritvärdet sedan 2005. Men meritvärdet på 207 var ändå under riksgenomsnittet på 213,1.

Enligt Dennis Reinhold, chef för barn- och utbildningsförvaltningen, förbättrades dock meritvärdet ytterligare i våras och landade då på 213 i Marks kommun. För 2014 har Skolverket ännu inte presenterat siffror för hela landet.

– Vi ser totalt sett en positiv trend i kommunen och det är glädjande. Bland annat märks det en viss förbättring bland pojkarna som nu alltså närmar sig flickorna något.

Marks kommun genomför en skolutredning som ska ta ett ”helhetsgrepp på den framtida skolsituationen” och den färdiga rapporten kan enligt barn- och utbildningsnämnden vara klar under 2015.

Christoffer Sjölin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons