Annons
Nyheter

Tunga siffran för Alliansen: 40% fler sjukskrivna på fyra år

Antalet sjukskrivna är högre i dag än när de nya hårdare sjukreglerna infördes av Alliansen 2008.
Nyheter • Publicerad 3 september 2014
Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Sedan 2010 har sjukskrivningarna ökat med drygt 40 procent och en fortsatt ökning väntas de kommande åren.

Sjukförsäkringen var en av de största frågorna i valrörelsen 2010, och debatten handlade då om sjuka som hamnade i kläm när nya tidsgränser och ersättningsnivåer infördes 2008. Sjukskrivningarna minskade fram till 2010, men har stigit med cirka 40 procent sedan dess, och ligger nu över nivån 2008. Försäkringskassan spår en ökning av antalet sjukskrivna med cirka 20 procent fram till 2018, och kostnaderna för sjuk- och rehabiliteringspenning väntas stiga från 28 miljarder kronor 2013 till 37 miljarder kronor 2018.

Annons

"Fiasko för regeringen"

– Sjukskrivningstalen är högre nu än när alliansregeringen införde rehabiliteringskedjan. Det är ett fiasko för regeringen, och sjuktalen kommer att öka mer om inget görs, säger Tomas Eneroth (S), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) oroas av de ökande sjukskrivningarna. Men han pekar på att de nya sjukförsäkringsreglerna samtidigt har lett till att färre förtidspensioneras.

– Vi behöver ha lite is i magen för att se vad det är som driver de här förändringarna, som vi självklart är bekymrade över. Tittar man på den samlade ohälsan så är den på en väsentligt lägre nivå i dag än vad den var före reformen.

Färre förtidspensioneras

Att ökningen blivit så stor förklarar Försäkringskassans analyschef Laura Hartman med att psykiska diagnoser och kvinnors sjukskrivningar ökar, men också med att strängare regler gjort att fler blir kvar i sjukskrivning snarare än att beviljas förtidspension. Försäkringskassan tror dock inte att sjukfrånvaron når sådana nivåer som under tidigt 2000-tal, bland annat på grund av att dagens tidsgränser och mer aktiva handläggning har en dämpande effekt, enligt en färsk analys.

Vill ta bort tidsgränser

S, MP och V vill satsa på mer rehabilitering, höja ersättningsnivåerna och ta bort tidsgränserna för sjukpenning. Tomas Eneroth anser att dagens system har inneburit "en enda lång väntan på utförsäkring" för de sjukskrivna.

– Det akuta är att garantera rätten till rehabilitering. Regeringens stupstock har knappast inneburit att speciellt många kommit närmare arbetsmarknaden.

Men Ulf Kristersson varnar för att den politik som S, MP och V vill föra skulle få sjuktalen att stiga ytterligare.

Annons

– Det är väl alldeles uppenbart att om man höjer ersättningen och tar bort tidsgränserna kommer det att dramatiskt öka sjukskrivningarna.

Spår 20 procent fler sjukskrivna 2018

Utgifterna för sjuk- och rehabiliteringspenning beräknas öka från 28 miljarder kronor år 2013 till 37 miljarder år 2018, enligt Försäkringskassans prognos.

Antalet sjukskrivna har ökat under 2012 och 2013, och väntas fortsätta öka under 2014 men "i avtagande takt", enligt Försäkringskassan.

Sjukfallens varaktighet väntas öka under 2014 och 2015 och väntas vara oförändrad under resten av prognosperioden.

Det genomsnittliga antalet sjukfall per månad väntas 2018 uppgå till 189 797, jämfört med 154 497 under 2013.

Det finns en stor osäkerhet i prognosen, speciellt på längre horisonter, enligt FK.

Ökning av sjukskrivningarna sedan 2010

Sjuktalen i Sverige var som högst 2003, och minskade sedan fram till 2010. Under 2010 nådde sjukskrivningarna botten, och har ökat sedan dess.

När de nya sjukförsäkringsreglerna infördes i juli 2008 var antalet pågående sjukfall 133 095. Som lägst var siffran för pågående sjukfall i januari 2010, 91 246, och i maj 2014 hade siffran stigit till 161 822, alltså en ökning med 70 576.

Framför allt är det sjukskrivningar för psykiska diagnoser som ökar, och ökningen är störst bland kvinnor.

Ökningen av sjukskrivningarna från 2010 är annorlunda än den som skedde i slutet av 1990-talet som hade sin kulmen 2003. I dag beror ökningen till viss del på en omflyttning av sjukfrånvaron från sjukersättning till sjukpenning.

Källa : Försäkringskassan

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons