Annons
Nyheter

Toppduo lämnar M och Allians i kris

De Nya Moderaternas toppduo Fredrik Reinfeldt och Anders Borg överger partiet och Alliansen i kris.
Nyheter • Publicerad 15 september 2014
Foto: 

Många i M är besvikna över Reinfeldts snabba sorti.

Reinfeldts företrädare Bo Lundgren kritiserar hasten.

Annons

– Det kan ju bli ett nyval om några månader exempelvis.

Lundgren anser att Reinfeldt borde väntat en tid innan han aviserade sin avgång.

– Han skulle avvaktat och sett vad utfallet blev av den parlamentariska situationen.

Historiskt misstag

Och ännu en tidigare M-ledare, Ulf Adelsohn, talar om ett "historiskt misstag" av Reinfeldt när han på måndagen gick till riksdagens talman med sin begäran.

– Nu har vi i realiteten en ickesocialistisk majoritet i kammaren, men lämnar ändå över makten. Det är ingen statsmannakonst, anser Adelsohn.

Som lök på M-laxen lämnar finansminister Anders Borg partipolitiken. Han kandiderar inte som M-ledare när Reinfeldt avgår till våren, trots att han lätt skulle vinna den posten.

– Det centrala nu är att man hittar en bra politik som gör att man kan hitta förtroende i nästa val. Men det är andra som ska ta över det lasset, sade Borg när han gav sitt besked.

Det innebär att de två kvarvarande i den innersta krets i partiet som formade de Nya Moderaterna för drygt tio år sedan slutar.

– De är de två klarast lysande stjärnorna, säger Moderata ungdomsförbundets ordförande Erik Bengtzboe om Borg och Reinfeldt.

Annons

Men Bengtzboe ser inte avgångarna som de Nya Moderaternas svanesång och menar att idéerna lever vidare genom andra i M.

Riskerar Alliansen

Avgångarna innebär även risker för de borgerligas allianssamarbete, även om de fyra partierna säger att de i höst tänker slåss för sitt gemensamma valmanifest i riksdagen mot de rödgrönas budget. Men det blir utan Borg och med Reinfeldt på väg ut.

Framtiden för FP-ledaren Jan Björklund och KD:s Göran Hägglund är inte heller given. Båda har lett sina partier nästan lika länge som Reinfeldt och deras partier gick bakåt i valet.

Jenny Madestam, statsvetare på Stockholms universitet, tror att det blir svårt att ersätta toppduon.

– Moderaterna blir föräldralösa. Borg och Reinfeldt har varit som ett radarpar, som två pappor som kompletterat varandra. Och att vara föräldralös är inte gott i längden, säger hon.

Tidigare försvarsministern Mikael Odenberg var med och formade Nya Moderaterna. Vad som händer med M nu vet han inte.

Kan upplösas

– Och vad betyder det för Alliansen? Jag tror nog att den kommer att lösas upp, säger Odenberg.

Han tror inte heller att Stefan Löfven och Miljöpartiet kommer att klara av att regera i fyra år. Ska SD isoleras måste en regering med både rödgröna och borgerliga partier till, menar han. Och då riskerar M att hamna vid sidan.

Anders Borg

Anders Borg, född 1968 i Stockholm, gick med i Moderata ungdomsförbundet under gymnasietiden och var vice ordförande 1990-91 och under samma år också ledarskribent på Svenska Dagbladet.

Efter den borgerliga valsegern 1991 utsågs han till politiskt sakkunnig i statsrådsberedningen och från 1993 arbetade han som talskrivare åt Carl Bildt.

Mellan 1995 och 2002 arbetade Borg för flera banker. 2006 utsågs han till finansminister.

Tidningen Financial Times utsåg honom till EU:s främste finansminister 2011 i sin årliga ranking av unionens 19 finansministrar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons