Annons
Nyheter

SVT: Rödgröna i ledning

De rödgröna får 44,8 procent mot 39,7 för Alliansen, enligt SVT:s vallokalsundersökning. Fi får 4,0 procent.
Nyheter • Publicerad 14 september 2014
Foto: 

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin säger att siffrorna tyder på att svenska folket vill ha en ny regering och att Moderaternas projekt "kollapsat".

– Med det här resultatet kommer Stefan Löfven bli statsminister och leda Sverige i en annan riktning, säger hon om Socialdemokraternas svaga siffror.

Annons

Moderaternas partisekreterare Kent Persson är besviken:

– Det är klart att det här är en besvikelse. Vi har backat ganska mycket och det är klart att vi hade siktat på ett annat resultat för både oss och Alliansen.

– Vi har gått i motvind och kämpat men det tycks inte nå hela vägen fram. Men det är klart att det här är en besvikelse, säger han.

Miljöpartiets partisekretare Anders Wallner konstaterar att det viktigaste är att det ser ut att bli regeringsskifte.

– Det är man väldigt glad över, men våra siffror ligger långt under våra förväntningar. Och vi är oroliga för vad SD:s siffror kommer att innebära, säger han.

Centerns partisekretare Michael Arthursson tycker att det är bekymmersamt med regeringsskifte. Kristdemokraternas partisekretare Acko Ankarberg är också orolig men vill invänta resultatet.

– Det ser inte bra ut, det ser ut som att vi får en vänsterregering, säger hon.

Folkpartiets Erik Ullenhag framhåller att orsaken till de dåliga siffrorna beror på att man burit regeringsmakten i åtta år.

– Det ser ut som att det riskerar att bli ett maktskifte, säger han.

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler är glad över att det ser ut som om det är Fredrik Reinfeldts sista kväll som statsminister.

Annons

– Det är obehagligt och problematiskt, säger han om SD:s framgångar.

Statsvetaren Katarina Barrling säger till SVT att det är anmärkningsvärt att Fi ser ut att kunna komma in i riksdagen, liksom Sverigedemokraternas stora uppgång.

Kollegan Henrik Oscarsson påpekar att osäkerheten i SVT:s vallokalsundersökning är så pass stor att det går inte att veta om Fi kommer in i riksdagen eller inte.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons