Annons
Nyheter

SD-stolar i Sjuhärad gapar tomma: "Väljarna svikna"

Av de 18 SD-ledamöter som valdes in i Sjuhärad förra valet finns bara fem kvar.
Nyheter • Publicerad 7 juli 2014

Svårt att hålla sams, uteslutningar och avhopp har präglat mandatperioden.

– Jag tror att väljarna känner sig svikna, säger Christer Spetz, ordförande för Sverigedemokraterna i Sjuhärad.

Annons

Den 19 september 2010: Jublet visste inga gränser på Sverigedemokraternas valvaka. I Borås fick partiet nästan sju procent av rösterna, mest av SD i Sjuhärad, och gick från ett till sex mandat.

– Borås skall bli ett starkt SD-fäste. Det är något jag kan lova boråsarna, sade William Petzäll, som något senare lämnade Boråspolitiken för riksdagen.

2014: Fem av sex ledamöter har lämnat SD i Borås och runt om i Sjuhärad står de flesta SD-stolarna tomma eller innehas av politiska vildar.

– Många var inte mogna uppdraget de hoppade på. Konsekvenserna har blivit att vi inte kunnat föra ut vår politik, säger Christer Spetz.

BT har kartlagt vad som hände med de ordinarie SD-ledamöter som valdes in 2010. Efter valet fick SD 18 mandat i Sjuhärad, men hela 13 ledamöter har av olika anledningar försvunnit. En del sitter som politiska vildar, andra har uteslutits eller hoppat av. Ibland har inga ersättare funnits, eller så har i vissa fall ersättaren också lämnat. I Ulricehamn till exempel, där partiet fick tre mandat, är alla SD-ledamöter borta.

I Borås har det stormat rejält med konflikter och polisanmälningar om pengafiffel och övergrepp i rättssak inom partiet samt förfalskning av skrivelse. Fem av sex ledamöter som sitter på en SD-stol är formellt sett politiska vildar eftersom de inte avsagt sig sina platser. Flera av dem deltar heller inte på några möten och av det partipolitiska återstår i princip inget.

Krister Maconi är en av fem SD-ledamöter som hoppade av i Borås och som vilde innehar han en SD-plats i kommunstyrelsen.

– Många saknade partipolitisk erfarenhet. Det är lätt att underskatta hur krävande det är att sitta som fritidspolitiker. SD har i Borås haft svårt att hitta dugligt folk. Man behöver folk med tidigare erfarenheter inom partipolitik, säger han.

Vad behöver SD göra?

– Jag sade redan för fyra år sedan att partiet organisatoriskt måste stödja kommunpolitiker. När SD kom in i riksdagen satsades det stort där. Man måste bygga en modell för kommunerna.

Annons

När det stormade som värst talade partiets valberedare i Borås, Sten Lundgren, om "ruttna ägg i korgen som måste bort", och syftade på ledamöter som borde lämna.

Inför höstens val har SD Borås 13 namn på listan, alla kandidater från valet från 2010 är borta.

– Vi är helt annorlunda förberedda nu. Vi har hållit utbildningar om hur kommunen fungerar och gjort djupintervjuer. Vi har inte bara tagit dem som vill kandidera och satt upp dem på listan. Partiet centralt kollar bland annat om man är straffad den senaste tiden och om man har några skulder, säger Christer Spetz.

Kandidaterna i Borås 2014:

1. Johan Österlund, 25 år, Valorganisatör, Borås

2. Patric Silfverklinga, 50 år, Kriminalvårdstjänsteman, Borås

3. Tony Strandgård, 43 år, Egen företagare, Sparsör

4. Andreas Bäckman, 28 år, Yrkeschaufför, Målsryd

5. Christer Spetz, 50 år, Nämndeman, Borås

Tobias Hjelm
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons