Annons
Nyheter

Partiledare dömer ut skatte- höjningar på 100 miljarder

Det behövs skattehöjningar på 100 miljarder kronor, anser Konjunkturinstitutet (KI).
Nyheter • Publicerad 26 augusti 2014
Foto: 

Men i valrörelsens Sverige utlovades nya karriärtjänster för lärare och en miljardsatsning på skogen.

Statliga KI bedömer att det behövs rejäla skattehöjningar framöver. Åtminstone om överskottsmålet för statens finanser på 1 procent av BNP ska kunna nås till 2018 och välfärden inte ska försämras.

Annons

Men både M-ledaren Fredrik Reinfeldt och hans konkurrent om statsministerposten, S-ledaren Stefan Löfven, avfärdade på tisdagen KI:s resonemang:

– Konjunkturinstitutet förutsätter massiva skattehöjningar som vi menar är svårt att förena med att Sverige ska ha stark konkurrenskraft eller att man genomför skattehöjningar som inte har folkligt stöd, säger Reinfeldt.

– Skulle vi göra det skulle vi lägga en rejält blöt filt över svensk ekonomi. Då åstadkommer vi inte de jobbökningar som vi vill se, säger Löfven.

Lanserade skattehöjningar

När regeringen möttes på Harpsund i helgen lanserade finansminister Anders Borg (M) skattehöjningar på 25 miljarder kronor för 2017 och 2018. Det handlar till exempel om en bankskatt och fordonsskatt som ska stärka budgeten och se till att överskottsmålet nås igen.

Både S och Miljöpartiet är positiva till Borgs förslag på budgetförstärkningar. Partierna föreslår egna skattehöjningar på runt 30 respektive 20 miljarder kronor mer än regeringen i sina budgetförslag för nästa år, men det är pengar som ska finansiera olika reformer och ingen ren budgetförstärkning.

Hellre vallöften

Bland valkampanjande partier var det dock mer fokus på vallöften än skattehöjningar. Sverigedemokraterna utfärdade löften för sammanlagt över 300 miljarder kronor till 2018. Över hälften ska enligt partiet betalas av mindre invandring, men det är osäkert hur snabbt besparingarna kan göras.

Bland SD:s förslag finns slopad "pensionärsskatt", kraftigt höjd a-kassa, fler vårdplatser, höjda försvarsanslag och sänkta arbetsgivaravgifter.

Alliansens fyra partiledare fortsatte sin gemensamma valturné och gjorde stopp i Helsingborg och Malmö.

Annons

De presenterade en nyhet ur det kommande valmanifestet, som innebär att de står fast vid sin linje om fler karriärtjänster i skolan.

Alliansen vill att var femte lärare ska göras till förstelärare med ett lönepåslag på upp till 5 000 kronor på sikt. De vill också satsa extra på lärare som jobbar i utsatta områden, där siktar de på att var tredje lärare ska bli förstelärare med månadslöner på upp till 40 000 kronor.

Grönt guld

Samtidigt presenterade Stefan Löfven en "miljardsatsning på det gröna guldet" på Socialdemokraternas högkvarter på Sveavägen i Stockholm. En miljard kronor ska satsas på att få fram nya jobb genom klimatinnovationer – i samverkan med näringslivet.

– Om man avverkar mer så skapas det jobb. Omvandlas skogsråvara till biobränsle så ger det jobb. Vi kan skapa jobb inom biogas och transporter, säger Löfven, som lovar att satsningen på skogen även kommer att leda till färre utsläpp.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons