Annons
Nyheter

Olika valundersökningar ger olika resultat: "Förvirrande"

Demoskops och Sifos senaste opinionsundersökningar, som presenterades på fredagen, visar helt olika resultat.
Nyheter • Publicerad 6 september 2014
Foto: TT

Sent på kvällen kom ytterligare en undersökning från Skop som ökar förvirringen. Den visar att Vänsterpartiet går om Miljöpartiet och just nu är Sveriges fjärde största parti med 8,3 procent. Partiet ökar visserligen även i de två andra undersökningarna men Miljöpartiet får flera procent mer där.

I Demoskops mätning ökar stödet för det rödgröna blocket, vilket ger de tre partierna en ledning på 11,5 procentenheter. Socialdemokraterna ökar 0,8 och kammar hem 30,7 procent av väljarnas röster. Även Skops väljarbarometer visar att skillnaden mellan de två blocken är stor, tio procent.

Annons

Men enligt Sifo-mätningen knappar Alliansen in på de rödgröna och minskar gapet mellan blocken till endast 4,5 procentenheter. Socialdemokraterna tappar här 2,0 och Miljöpartiet 0,5 procentenheter, medan Folkpartiet går starkt framåt och landar på 8,4 procent.

De olika opinionsinstituten skiljer sig dock en del åt vad beträffar mätperiod och hur frågan formulerats. Demoskops mätning pågick under nästan en hel månad, Skops ett par veckor och Sifo endast några dagar. Sifo och Demoskop frågar vilket parti de tillfrågade skulle rösta på, medan Skop frågar vilket parti man tycker bäst om.

För partierna innebär den splittrade bilden från opinionsundersökningarna möjligheter till önsketänkande, menar Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

– Man kan välja de resultat som är positiva i det egna partiets riktning. Men för väljarna kan det verka förvirrande. Men vad ska man göra? Man kan inte förbjuda opinionsmätningar, möjligen önska att de skulle vara bättre.

TT: Är det för många mätningar?

– Nej, det tycker jag inte. Det är inte fler nu än vid senaste valet.

Enligt Peter Esaiasson finns fyra faktorer som är grundläggande för mätningarna. Det handlar om hur urvalet görs, hur resultaten viktas, vilket insamlingssätt som används och under hur lång tidsperiod frågorna ställs.

– Görs mätningen exempelvis under en vecka säger det mer än om den omfattar en månad. I slutet av 1980-talet förekom också en typ av "tracking" som följde opinionen dag för dag. Det vore intressant att se nu.

TT: Hur viktiga blir de opinionsmätningar som görs den kommande veckan?

– De kommer att bli helt avgörande för de som tänker rösta strategiskt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons