Annons
Nyheter

Mångmiljardlöften från SD

Sverigedemokraterna utfärdar vallöften för sammanlagt över 300 miljarder kronor till 2018.
Nyheter • Publicerad 26 augusti 2014
Foto: 

Över hälften betalas av mindre invandring, men det är osäkert hur snabbt besparingarna kan göras.

Slopad "pensionärsskatt", kraftigt höjd a-kassa, fler vårdplatser, höjda försvarsanslag och sänkta arbetsgivaravgifter. Det är några löften i SD:s valmanifest, som presenterades på tisdagen. Nästa år beräknas de kosta 61 miljarder och år 2018 101 miljarder.

Annons

Viktiga väljargrupper är, förutom invandringskritiska, de som vill ha hårdare straff, pensionärer och kvinnor som jobbar med vård och omsorg. SD lovar att ta bort den skillnad i skatt som finns mellan lön och pension.

Åkesson pressades

Över hälften av kostnaden för löftena är tänkt att betalas med minskat bistånd och med att asyl- och anhöriginvandringen sjunker med 90 procent om ett par år.

– Vi har ett exceptionellt tryck till Sverige och det beror inte på att det är en naturlag som styr, sade Åkesson på presskonferensen efteråt.

Senare på tisdagskvällen pressades han också i SVT:s partiledarutfrågning, bland annat på vad förändringarna av a-kassan skulle kosta, enligt SD:s beräkning 5,6 miljarder kronor. Men regeringskansliet hade för SVT:s räkning uppskattat kostnaden till 8 miljarder kronor.

– Jag kan inte ta ansvar för regeringskansliets beräkningar, sade Åkesson.

"Inget block"

Dessutom fick han svara på frågan kring vilket block han kan tänkas stödja:

– Vi tillhör inget block. Vår ambition är att bli en ännu starkare vågmästare. Då har det inte någon större betydelse vilken av de två herrarna som blir statsminister. Det är lika illa med båda två, sade han.

SD vill också i manifestet skärpa kraven på egenförsörjning för anhöriginvandrare och strama åt välfärdssystemen så de blir mindre generösa mot icke-svenska medborgare. På så sätt blir Sverige mindre attraktivt, enligt SD.

Annons

Åkesson anser att regeringen kan göra mer för att Dublinförordningen tillämpas striktare i EU, det vill säga att asyl ska sökas i det EU-land migranten först kom till.

Svårt påverka direkt

Joakim Ruist, forskare på Handelshögskolan i Göteborg, säger att många som söker asyl tagit sig dolt till Sverige, medan andra kommit sedan andra EU-länder tittat bort och låtit dem resa vidare utan att registrera dem.

– I inget av fallen är det något som Sverige påverkar direkt utan det måste man ju i så fall ta genom att någon annan att kontrollerar mer längs vägen, säger Ruist.

Åkesson vill också att regeringen beslutar om ett stopp för flyktingmottagning från Syrien och Irak. I stället ger SD 8,5 miljarder kronor mer till FN:s flyktingorgan UNHCR till 2018.

Viktiga löften i SD-manifest

Minskad asyl- och anhöriginvandring – till dansk nivå.

Mindre bidrag för invandrare som inte är flyktingar.

Tillfälliga uppehållstillstånd i stället för permanenta.

Skärpta straff för grova och upprepade brott.

16 miljarder kronor till slopad "pensionärsskatt"

Höjda garantipensioner.

Två miljarder kronor till fler äldreboenden.

Höjt a-kassetak till 1 200 kronor/dag, slopade avgifter.

Nya lärlingsjobb, befriade från arbetsgivaravgift.

Sänkt arbetsgivaravgift för upp till nio anställda.

Mer pengar till försvaret.

Sex miljarder kronor till fler vårdplatser.

Rätt till heltid i offentlig sektor.

Källa: SD:s valmanifest

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons